Російський суд засудив чотирьох кримських татар до багаторічного ув'язнення.

 

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс вирок фігурантам алуштинської "справи Хізб ут-Тахрір" кримським татарам-мусульманам Руслану Нагаєву, Ельдару Кантимірову, Ленуру Халілову і Руслану Месутову.

 

 

Про це повідомляє правозахисна організація "Кримська солідарність".

 

Руслану Месутову та Ленуру Халілову суд присудив 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Ельдару Кантимірову – 12 років, Руслану Нагаєву – 13 років.

 

На оголошення вироку пустили лише шість осіб, в тім числі маму Ельдара Кантимірова, дружину Ленура Халілова, дочку Руслана Нагаєва і сестру Руслана Месутова.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова засудила вирок фігурантам і не вважає його законним.

 

"Російські прокурори домоглися незаконного ув’язнення кримських татар за злочин, який вони не скоювали. Наші громадяни отримали максимальні терміни відбування покарання у колонії суворого режиму: Ленур Халілов – 18 років, Руслан Месутов – 18 років, Руслан Нагаєв – 13 років, Ельдар Кантеміров – 12 років. Засуджую ухвалене Південним окружним військовим судом незаконне рішення стосовно наших співгромадян", – написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

 

Омбудсман зазначила, що це рішення "порушує норми міжнародного права, Конвенцію про захист прав людини і основних свобод і Загальну декларацію прав людини".

 

Український омбудсман закликала представників міжнародних місій, правозахисних організацій і дипломатичного корпусу змусити Росію припинити безпідставні затримання і судилища над незаконно ув'язненими громадянами України та повернути їх на батьківщину.

 

Видання "Крим. Реалії" нагадує, що російські силовики затримали кримчан після обшуків 10 червня 2019 року. ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять у рамках кримінальної справи за ст.205.5 (організація або участь у діяльності терористичної організації) і стосуються релігійної організації "Хізб ут-Тахрір". Руслан Нагаєв і Ельдар Кантиміров були затримані в Алушті, у селі Малий Маяк – Руслан Месутов, у селі Ізобільне – Ленур Халілов, голова місцевої релігійної громади "Алушта".

 

Правозахисний центр "Меморіал" визнав фігурантів алуштинської "справи Хізб ут-Тахрір" Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова політв'язнями.

 

16.08.2021