Біля тюрми

Обмеження свободи не є найкращим винаходом людства, але іноді сидіння в цюпі є не найгіршою перспективою для окремого організму, який накоїв щось дуже непорядне.

 

Пожежа тижня

 

 

Трагедію в Одесі перетягують в політичну площину. І ті, хто це робить, мають свою логіку у вигляді «потоплення» рейтингу Президента Порошенка, агасфера Саакашвілі чи місцевого мера Труханова.

 

Три дитячі життя в цьому процесі стають козирною картою в грі, за яку пасувало б відрубувати руки. Але ніхто нікому нічого не ампутує і у критичному випадку вкотре знайдуть цапа-відбувайла, на чому історія і буде забовтана.

«Щось хлюпає, але тиску недостатньо», – фраза, сказана кимсь із пожежних, на деякий час стане популярною в ЗМІ, а потім станеться засідання Верховної Ради, голосний виступ якоїсь голови з ротом чи подібне глупство, і сюжет вкотре повториться.

 

Арешт тижня

 

 

Хто зараз пам’ятає про Олександра Єфремова, якого свого часу запакували до тюрми і звинувачували в державній зраді? Олександр Сергійович, виявляється, досі сидить в якомусь СІЗО десь на Луганщині й іноді дає якісь свідчення компетентним органам.

 

Подібна доля чекає екс-міністра юстиції Лавриновича. Олександрові Володимировичу інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу ("дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій"). За таке під заставу не випускають і браслетом стеження на кінцівках не клацають.

 

Найближчі два місяці Лавринович сидітиме в Лук’янівському СІЗО (в порівнянні з Єфремовим це суттєва перевага), а потім і про нього забудуть, і згадуватимуть лише, коли в ток-шоу вже буде геть проблемно з темами «для поговорити».
 

Мова тижня

 

 

Закон "Про освіту», можливо, кострубатий і недосконалий, але то нормативний акт, який буде функціонувати на території України, і пхати до нього носа мають право тільки представники Росії, бо вони пхають носа всюди – і за то їх час від часу б’ють.

 

Росіяни вже чверть тисячоліття носяться зі своєю місією європейського неадеквата, але коли в подібні забавки починають гратися нібито цивілізовані угорці, то виникають підозри, що людей з берегів Дунаю і Балатону покусав сибірський ведмідь. Мадярам український едукаційний закон не сподобався настільки, що вони пообіцяли блокувати всі наші ініціативи на міжнародній арені. Угорщина звернулася зі скаргою у світові інстанції щодо проблем української освіти і, дуже ймовірно, хитатиме це питання далі.

 

Можна заспокоювати себе інформацією про те, що паралельно угорці посварилися з румунами і словаками, де є також потужна діаспора мадярів, але тривожить пасивна позиція вітчизняного МЗС. Можна порадити дипломатам, які мають честь з вікна бачити Михайлівський Золотоверхий собор, почитати «Пригоди бравого вояка Швейка», особливо ту частину, де фігурує сапер Водічка.

 

YES тижня

 

 

У тому житті є багато парадоксів. Наприклад, вигадали зручну шапку в Еквадорі, а називають її панамою. Знову ж таки, ралі Париж-Дакар проводять в Південній Америці, яка ні до Франції, ні до Сенегалу стосунку не має. В наших палестинах таким парадоксом є Ялтинська європейська стратегія, що відбувається в Києві. Цьогорічна її локація викликає абсолютне захоплення, бо колишні президенти, міністри і інші поважні люди обмінювалися думками на території Бесарабського ринку.

 

Захід, вигаданий зятем Леоніда Кучми Віктором Пінчуком, аби показати власну (і тестеву) значимість, активно висвітлювали в медіа. Кучма казав, що миротворців пасувало б запросити не лише в ОРДЛО, а й в Крим, колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен допускає послаблення деяких санкцій проти Російської Федерації в разі її погодження на розгортання на сході України реалістичної миротворчої місії вздовж усього українсько-російського кордону.

 

За п’ятдесят метрів від Бесарабки розташований PinchukArtCentre, де іноді показують перфоменси з розчленованими коровами і сантехнікою. Наступного року YES (якщо не вдасться провести його в Ялті) можна провести там. Було б навіть органічніше, ніж на базарі.

 

18.09.2017