Велика Британія знизила рівень терористичної загрози, встановлений після теракту в метро.

Відтак у країні більше не критичний (найвищий) рівень загрози національній безпеці, а лише – серйозний.

 

                                                                  Ембер Радд

 

Про зміну рівня повідомила міністр внутрішніх справ країни Ембер Радд (Amber Rudd), коментуючи розслідування вибуху, який прогримів в п'ятницю, 15 вересня, на станції лондонського метро Parsons Green. За словами Радд, рішення про зниження рівня загрози перед ухваленням було ретельно обмірковане.

 

«Після скоєного минулої п'ятниці замаху на станції Parsons Green поліція досягла значних успіхів в ході операції, яка і нині триває. Врахувавши це, Об'єднаний аналітичний центр боротьби з тероризмом, який займається оцінкою рівня небезпеки, що загрожує Великій Британії, вирішив знизити рівень загрози з критичної до серйозної», – процитувало радіо ВВС слова керівниці британського зовнішньополітичного відомства. Ембер Радд зазначила, що головними успіхами в розслідуванні цієї справи є затримання двох підозрюваних у скоєнні теракту.

 

Як пояснюють фахівці з безпекових питань, зниження рівня загрози – важливий показник, його нізащо не понизили б, якби хоч у когось в структурах із боротьби з тероризмом були підозри, що людина, котра заклала вибуховий пристрій, або хто-небудь з її спільників можуть перебувати на свободі.

 

Нагадаємо, що у п'ятницю, 15 вересня, у вагоні лондонського метро під час наближення до станції Parsons Green спрацював саморобний вибуховий пристрій, залишений в пластмасовому відрі, схожому на контейнер з-під фарби. Ніхто не загинув, але 30 осіб були шпиталізовані – головним чином з опіками.

 

Влада Лондона розцінили інцидент як теракт. Тоді ж рівень терористичної загрози в країні підвищили до критичного, що означає безпосередню загрозу нових нападів. Відповідальність за напад пізніше взяло на себе екстремістське угруповання «Ісламська держава».

 

Першого підозрюваного в процесі розслідування вибуху затримали в суботу вранці, 16 вересня, в порту Дувр, звідки відправляються пороми до Франції — в Кале і Дюнкерк. 18-річного чоловіка доправили в одну з лондонських поліційних дільниць.

 

У суботу ввечері в районі Гаунслов на заході Лондона заарештували другого молодого чоловіка. Його відвезли у відділення поліції на півдні Лондона.

18.09.2017