Рада безпеки ООН запровадила нові санкції проти КНДР.

Всі 15 держав-членів Ради Безпеки ООН, включно з Росією і Китаєм, схвалили ввечері в понеділок, 11 вересня, новий проект резолюції про додаткові санкції щодо Північної Кореї.

 

 

Ухвалена за ініціативи Вашінґтона резолюція передбачає заборону на експорт з КНДР текстильної продукції, а також обмежує продаж Пхеньяну нафтопродуктів двома мільйонами барелів на рік. Окрім того, ввели ліміт на поставки до КНДР нафти-сирцю – її обсяги не повинні перевищувати показники за минулі 12 місяців. Рада Безпеки ООН також запровадила заборону на продаж Пхеньяну конденсатів і газоконденсатних рідин – повідомило радіо ВВС.

 

Як зазначають експерти, санкції болісно вдарять по наповненню бюджету КНДР, адже текстильна промисловість – друга за величиною стаття експорту після вугілля. Минулого року експорт текстилю приніс економіці Північної Кореї 752,5 млн доларів. Левову частку текстилю – 80 відсотків – КНДР продає Китаю. Водночас основним постачальником рідких вуглеводнів до Північної Кореї є Китай.

 

Перед голосуванням проект резолюції був змінений – початковий варіант передбачав запровадження цілковитого ембарґо на поставки нафти і заморожування закордонних активів лідера КНДР Кім Чен Ина. У зв'язку з очікуваними спробами Москви і Пекіна заблокувати документ в такому вигляді в нього внесли корективи.

 

Новий пакет обмежувальних заходів – дев'ятий за рахунком з 2006 року, коли Північна Корея провела своє перше підземне випробування ядерної бомби. Попередня резолюція щодо КНДР, ухвалена в серпні цього року, передбачала заборону на експорт з КНДР залізної руди, свинцю, вугілля і морепродуктів, замороження рахунків Банку зовнішньої торгівлі КНДР, а також заборону для північнокорейських морських суден входити в іноземні порти.

 

Нагадаємо, що на початку вересня Північна Корея заявила про успішне випробування водневої бомби, яка може бути використана для оснащення міжконтинентальних балістичних ракет.

12.09.2017