У диппредставництвах Росії в США поспіхом спалюють документи.

Мовиться про ті консульські й торгівельні представництва, які на вимогу американської влади росіяни повинні звільнити у суботу, 2 вересня.

 

 

Зокрема, в п'ятницю, 1 вересня, над будівлею генерального консульства РФ в Сан-Франциско було видно густі клуби чорного диму. Це привернуло увагу мешканців прилеглих будинків, котрі викликали пожежників. Проте місцевих вогнеборців, котрі прибули за викликом, не впустили на територію консульства. Працівник диппредставництва розповів пожежникам, що його колеги «спалюють непотрібні речі в каміні».

 

Аналогічна ситуація відбувалася і в торгівельному представництві Росії в Вашингтоні. Там співробітники поспіхом спалювали на задньому дворі паперову документацію. Американське видання Foreign Policy розмістило в Twitter’і коротке відео. На ньому видно огорожу торгівельного представництва на Коннектикут-авеню, за якою розпалене багаття. Над полум’ям здіймається густий дим.

 

За повідомленням видання, за кілька годин до цього працівники представництва оперативно за допомогою «болгарки» демонтували камери, встановлені на паркані навколо будівлі. Окрім того, за свідченням кореспондентів видання, цілий день біля будівлі було надзвичайно жваво: виїжджали і заїжджали автомобілі, співробітники переносили коробки і великі пластикові мішки з речами.

 

Нагадаємо, що у четвер, 31 серпня, Державний департамент США зажадав від Росії закрити генеральне консульство в Сан-Франциско. Також повинні припинити роботу два консульських об'єкти у Вашінґтоні і Нью-Йорку – це будівлі торгівельних представництв. Рішення має бути виконано до 2 вересня.

 

У Білому домі уточнили, що рішення вдатися до такого заходу ухвалив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп. За словами представника адміністрації президента, це було зроблено у відповідь на скорочення американської дипломатичної присутності в Росії. При цьому не йдеться про скорочення чисельності персоналу і висилання російських дипломатів зі США.

02.09.2017