Американська влада вимагає від Росії закрити деякі свої консульства у США.

Про це йдеться в письмовій заяві керівниці прес-служби Державного департаменту Сполучених Штатів Гізер Ноєрт (Heather Nauert), оприлюдненій в четвер, 31 серпня.

 

 

США зажадали від Росії закрити три дипломатичних об'єкти: консульство в Сан-Франциско, один з відділів посольства у Вашінґтоні і консульський відділ дипломатичного представництва в Нью-Йорку. У заяві наголошено, що цей припис має бути виконаний до суботи 2 вересня – повідомив телеканал CBS News.

 

Тим самим Вашінґтон відреагував на рішення Москви про вигнання з Росії сотень американських дипломатів. У заяві Гізер Ноєрт підкреслює, що дії американської влади «продиктовані необхідністю зрівняти дипломатичний персонал після виконання вимоги Росії», які, наголошено в документі, повністю виконано американською стороною.

 

Водночас пані Ноєрт розкритикувала вимогу Москви скоротити штат американських дипломатичних представників у Росії. «Ми вважаємо, що ця вимога є необґрунтованою і шкодить загальним відносинам між нашими країнами. На основі принципу взаємності, на який посилалися росіяни, ми вимагаємо, щоб російський уряд закрив своє генеральне консульство в Сан-Франциско, канцелярський відділ у Вашінґтоні і консульський відділ у Нью-Йорку», – йдеться в її заяві.

 

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в телефонній розмові з держсекретарем США Рексом Тіллерсоном заявив, що Москва уважно вивчить оголошені Держдепартаментом заходи щодо закриття дипломатичних об'єктів Росії в США, після чого буде повідомлено про реакцію.

31.08.2017