Росія звинуватила США у «рейдерському захопленні» дипломатичної власності.

Цей закид пролунав у заяві помічника російського президента Юрія Ушакова.

 

 

«Зараз американці знову забирають власність, закривають знову генконсульства. (...) Загалом шість точок забрали, п'ять – наша власність, один – оренда. Просто рейдерське захоплення якесь», – бідкався Ушаков на брифінгу в п'ятницю, першого вересня. Він пояснив, що під штрафні санкції потрапив офіс торгівельного представництва Російської Федерації в Нью-Йорку, який перебував у оренді.

 

За словами помічника російського президента, рішення Вашінґтона – це «сигнал не про те, щоб розвивати відносини, а сигнал про те, щоб їх топити й надалі». «Адміністрація США продовжує громити і заганяти в глухий кут відносини з Росією, можливо, навіть не замислюючись про наслідки не тільки для наших двох країн, двох народів, а й наслідки для міжнародної стабільності в цілому. Такі кроки розходяться із заявами про готовність до нормалізації співпраці. Ми шкодуємо про це і, природно, спокійно подумаємо про те, яким чином ми б могли відповісти», – цитує слова Ушакова інформаційне агентство «РИА Новости».

 

Нагадаємо, що у четвер, 31 серпня, Державний департамент США зажадав від Росії закрити генеральне консульство в Сан-Франциско. Також повинні припинити роботу два консульських об'єкти у Вашінґтоні і Нью-Йорку – це будівлі торгових представництв. Рішення має бути виконано до 2 вересня.

 

У Білому домі уточнили, що рішення вдатися до такого заходу ухвалив президент Сполучених Штатів Дональд Трамп. За словами представника адміністрації президента, це було зроблено у відповідь на скорочення американської дипломатичної присутності в Росії. При цьому не йдеться про скорочення чисельності персоналу і висилання російських дипломатів зі США.

01.09.2017