МЗС Білорусі нагримало на українського дипломата через скандал із Павлом Грибом.

 

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало радника-посланника Посольства України в Білорусі Валерія Джигуна, аби заявити про неприпустимість слів щодо несумлінності офіційного Мінська в пошуках 19-річного українця Павла Гриба, котрий зник за невідомих обставин 24 серпня.

 

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Білорусі Дмитра Мірончіка, опублікованому на офіційному сайті білоруської дипломатії.

 

Так, Мірончік заявив, що Джигуну заявили про "неприпустимість подібних висловлювань" і "безперспективність погроз".

 

 

Напередодні заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила в інтерв'ю "5 каналу", що українські дипломати не отримують сприяння від Білорусі у пошуках Павла Гриба. "Звичайно, сказати, що білоруси співпрацюють так, як належить, ми, на жаль, не можемо”, – поскаржилася Зеркаль.

 

Щодо суті питання, то в МЗС Білорусі заявляють, що збором інформації про Гриба займаються тамтешні Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ, Слідчий комітет, Комітет державної безпеки, Прикордонний комітет, а "зібрана інформація узагальнюється і готується для передачі українській стороні".

 

"Люди, на жаль, пропадають через найрізноманітніші причини – і з власного бажання чи дурості, і внаслідок зловмисних дій третіх сил. Якщо за 19-літнім юнаком не вгледіли його батьки та влада власної країни, то це ще не привід звалювати з хворої голови на здорову", – сказав Мірончік.

 

Речник МЗС вважає, що "не є по-партнерськи через добу після офіційного прохання звинувачувати в чомусь країну, котра без її відома була обрана як місце або романтичного побачення, або конспіративної зустрічі".

 

19-річний Павло Гриб виїхав до Білорусі 24 серпня.

 

28 серпня батько Павла Ігор Гриб, колишній офіцер Прикордонної служби та функціонер капеланства в Україні, заявив, що сина могли поневолити правоохоронні органи Росії за звинуваченням у терористичній діяльності. 

 

Хлопець їздив до Гомеля на побачення з дівчиною, громадянкою Росії. 

 

Служба ТСН.ua сконтактувалася з цією дівчиною і нібито отримала підтвердження, що хлопця схопили "феесбісти". 

 

Білоруське Euroradio повідомило з покликом на власні джерела, що Гриба спровадили в Краснодон і там утримують в ізоляторі.

 

31.08.2017