Президент Молдови не дозволив скасувати День перемоги.

Ігор Додон заблокував ухвалений парламентом закон про святкування дев’ятого травня Дня Європи.

 

 

«Хочу сказати, що відповідний законопроект, який ухвалив парламент, я заблокував, він не пройшов. Вважаю, що 9 травня було, є і буде Днем перемоги, по-іншому не може бути», – заявив Додон в ході виступу в Кишиневі на конференції «Героїзм радянських воїнів, проявлений при звільненні Молдавії від фашистської окупації, очима нащадків».

 

Молдовський президент у своєму виступі звернув увагу на приклад «деяких країн, де знищують пам'ятники й намагаються стерти великий подвиг радянського солдата». «У таких країн і в таких народів немає майбутнього», – впевнено прогнозував Додон, котрий відверто пишається своїми добрими контактами з Кремлем. Він похвалився, що в його країні «ремонтують і будують нові пам'ятники, присвячені Другій світовій війні», – повідомив молдавський інформаційний портал NOI.md.

 

Нагадаємо, що парламент Молдови ще в кінці квітня затвердив відразу в двох читаннях ініціативу про святкування 9 травня Дня Європи. «Даний законопроект розроблений з мотивів необхідності святкування Дня Європи, важливого для республіки Молдова як для країни – члена Ради Європи і як для держави, яка підписала Угоду про асоціацію з Європейською Унією. Таким чином, 9 травня щорічно буде відзначатися День Європи», – сказано в тексті документа.

 

Спікер парламенту Молдови Андріан Канду заявляв – якщо Додон не підпише законопроект про святкування Дня Європи, то депутати знову проголосують «за», і тоді глава держави буде змушений його затвердити.

27.08.2017