Румунія й Угорщина не впустили у свій повітряний простір літак із віце-прем’єром Росії.

Йдеться про Дмитра Рогозіна, котрий у п'ятницю, 28 липня, намагався долетіти з Москви до Кишинева.

 

 

Віце-прем’єр-міністр Росії Дмитро Рогозін, відомий своїми шовіністичними висловлюваннями, намагався потрапити до молдовської столиці, аби разом із тамтешнім президентом Ігорем Додоном взяти участі в урочистих заходах у Тирасполі, присвячених «25-річчю початку миротворчої місії в Придністров'ї», а фактично окупації Росією частини Молдови.

 

Рейсовий літак російської авіакомпанії S7, на якому перебував віце-прем'єр, був змушений летіти до Кишинева через Румунію, оскільки з листопада 2015 року Україна закрила свій повітряний простір для прольоту літаків РФ. Однак Румунія відмовилася пропустити авіалайнер, обґрунтувавши це перебуванням на облавку «підсанкційної персони».

 

Пілоти літака потім намагалися отримати транзитну посадку в Будапешті, щоби там члени російської делегації зв'язалися для консультацій з російським МЗС, а інші пасажири спокійно долетіли до Кишинева над Румунією. Утім, Угорщина також відмовила і в транзиті через свій простір, і в посадці в Будапешті. Літак змушений був приземлитися в Мінську.

 

Як написав Рогозін у Twitter’і: «Румунська влада піддала небезпеці життя пасажирів рейсового літака S7, жінок і дітей. Палива вистачило до Мінська. Чекайте на відповідь, гади».

 

Раніше, 27 липня, в Кишинів не пустили групу російських артистів, представників дому Романових і депутатів Держдуми, котрі прямували на урочистості в Тирасполь. Як повідомляється в прес-релізі Прикордонної поліції Молдови, приводом послужило те, що росіяни «не виконали умов для санкціонованого перетину державного кордону, оскільки не вказали мети візиту».

 

Сам президент Молдови Ігор Додон, котрий не приховує своїх симпатій до Кремля, розцінив дії влади як провокацію. «Кишинів і Бухарест є частиною геополітичної гри Заходу і НАТО проти Росії. Варто нам почати вирішувати придністровську проблему, як відразу починаються провокації», – заявив молдовський президент.

 

Минулого тижня молдовський парламент ухвалив заяву, в якій вчергове зажадав виведення російських військ з території Молдови, тобто з невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. 

28.07.2017