Посольство Британії обурене, що суд легковажить доказами про громадянство Насірова.

 

Посольство Великої Британії в Україні висловило стурбованість тим, що український суд злегковажив доказами про наявність у голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова британського громадянства.

 

Про це йдеться у офіційній заяві амбасади.

 

"Ми глибоко стурбовані з приводу нещодавнього рішення Солом'янського районного суду м. Києва, де докази, надані Великою Британією в рамках справи проти Романа Насірова, були визнані неприйнятними та відхилені", – йдеться у заяві.

 

В UK, відтак, розглядають можливість притягнення Насірова до відповідальності за тамтешнім законодавством. "На цьому етапі відповідні органи Великої Британії вивчать усі факти, щоб встановити, чи були допущені кримінальні правопорушення з боку громадянина Великої Британії, який може постати перед судом у Сполученому Королівстві", – поінформували в посольстві.

 

На погляд амбасади, справа Насірова підкреслює "нагальну потребу в незалежній і прозорій судовій системі та необхідність якнайшвидшого створення спеціалізованого антикорупційного суду, до складу якого будуть входити ретельно перевірені судді, котрі належним чином зможуть розглядати корупційні справи проти високопосадовців". "Реформа української судової системи є важливою складовою програми уряду України. Зазначена конференція надасть подальшу можливість українській владі продемонструвати її відданість реальному прогресу в реформуванні судової системи та боротьбі з корупцією", – підсумовано у заяві.

 

У прес-службі посольства виданню "Українська правда" уточнили, що британська агенція з боротьби зі злочинністю співпрацює з українськими органами слідства – НАБУ і САП – у справі Насірова. Відповідаючи на питання, чи відкрита така справа у Великобританії, у прес-службі повідомили: "Тривають додаткові перевірки, вивчають обставини і розглядають можливості відкриття такої справи".

 

Між тим, аґенція "Українські новини" виявила, що офіційною довідкою Великої Британії щодо персони Насірова легковажить не лише суд, а й Державна міграційна служба.

 

Так, ДМСУ у відповідь на запит аґенції поінформувала, що не має офіційної інформації про наявність іноземного громадянства у Насірова і не має наміру витребувати ці документи в інших відомств. "Державна міграційна служба не має правових підстав для звернення до уповноважених органів щодо витребування інформації (документів) про набуття Насіровим Р. М. громадянства іноземної держави", – ідеться в листі Міграційної служби.

 

У ДМСУ додали, що у багатьох державах інформація про громадянство особи належить до сфери приватного життя і не підлягає оприлюдненню. Крім того, Міграційна служба повідомляє, що не веде обліку осіб, які отримали громадянство України, осіб, чиє громадянство було припинено, та осіб, які отримали іноземне громадянство.

 

Як писав Z, у час судового процесу над Насіровим посол Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Джудіт Гоф повідомила на своїй сторінці у Тwitter, що лист Британії до НАБУ щодо громадянства екс-голови ДФС Романа Насірова є справжнім.

 

Антикорупційні прокурори заявили в суді про те, що Насіров не дотримується умов запобіжного заходу – не здав свого британського паспорта, а також протермінованого українського. НАБУ прагне стягнути 100 млн грн застави на рахунок держави через несумлінність Насірова.

 

Сам Насіров та його адвокати переконували, що він не має британського паспорта. Чиновник стверджував, що має сумніви щодо офіційності документа, й казав про фальсифікацію.

 

Нагадаємо, 5 травня Президент України припинив українське громадянство народного депутата Андрія Артеменка через наявність у нього альтернативного канадського громадянства.

 

16.06.2017