Парламент проголосував за позбавлення повноважень Артеменка.

 

Верховна Рада ухвалила постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка – колишнього члена фракції Радикальної партії, котрий через посередників намагався передати команді Дональда Трампа проект плану щодо примирення України з Росією, за що був критикований офіційними особами й виключений із фракції Олега Ляшка. Наприкінці квітня Президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення українського громадянства Артеменка через те, що він має інше громадянство – Канади.

 

Рішення про позбавлення Артеменка повноважень підтримали 244 нардепи, повідомляє УНІАН.

 

Постановою передбачено достроково припинити повноваження народного депутата Артеменка, обраного в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі від РПЛ, у зв’язку з припиненням громадянства України.

 

Напередодні комітет ВР з питань регламенту й організації роботи Верховної Ради запропонував парламенту достроково припинити повноваження народного депутата Артеменка.

 

21 квітня Генеральна прокуратура звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати громадянства України Артеменком, зважаючи на наявність у нього паспорта громадянина Канади.

 

Згодом стало відомо, що ДМС скерувала матеріали в Комісію з питань громадянства при Президентові України. 5 травня на офіційному сайті ДМС з’явилося повідомлення, що Президент Петро Порошенко підписав указ про позбавлення громадянства України Артеменка. "Президентом України видано указ про втрату громадянства України особами, які не виконали зобов'язання припинити іноземне громадянство, а також такими, що добровільно набули громадянство іноземних держав", – йшлося у повідомленні.

 

Взимку Андрій Артеменко передав план "нормалізації" відносин між Україною і Росією в офіс екс-радника президента США Майкла Флінна якраз перед його відставкою.

 

Зокрема, план містив ідею проведення всеукраїнського референдуму про передачу Криму Росії в оренду на 50–100 років, а також передбачає виведення російських військ з території України.

 

 

16.05.2017