Президент підписав закон про мовні квоти на телебаченні.

 

Президент України Петро Порошенко підписав закон про мову аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації, котрий встановлює квоту на мовлення української мовою в ефірі телеканалів.

 

Про це Порошенко повідомив під час зустрічі з представниками мас-медій у День журналіста, 6 червня, інформує прес-служба АП.

 

Голова держави наголосив, що ініціатива "із повернення української мови в український медіа-простір" була починанням журналістів. "Тут пальму першості готовий віддати вам. Це ваша ініціатива і ваші пропозиції, які я тільки підтримав. Народні депутати блискуче спрацювали, і я мав велике задоволення та високу честь підписати [закон]", – сказав Президент.

 

Порошенко зазначив, що українська мова відтак стала захищеною. "Ніхто не проти, щоб з екранів лунали інші мови, але неприпустимо, щоби частка української мови на будь-якому українському каналі складала 15, 20, 25%. Слава Богу, нам вдалося це захистити", – заявив він.

 

Верховна Рада ухвалила закон про квоти на телебаченні 23 травня. Документ передбачає запровадження частки державної мови для загальнонаціональних каналів на рівні 75%, щоправда, з низкою умовностей та винятків: закон пропонує, по-перше, тривалий перехідний період для адаптації українських мовників, по-друге, суттєві поблажки у прайм-тайм тижневої сітки, по-третє, винятки для російськомовного хронометражу: якщо ведучі прямоефірного ток-шоу говоритимуть українською, а гості студії – російською, то все це загалом запихатиметься до 75-відсоткової квоти на державну мову.

 

07.06.2017