Влада Молдови пояснила причину депортації російських дипломатів.

Відповідну заяву на прес-конференції зробив прем'єр-міністр країни Павел Філіп.

 

 

«Їх оголосили персонами нон ґрата на підставі відомостей, поданих спецслужбами. Все, що я можу сказати зараз: це – стандартна процедура. Ми цінуємо наші відносини з Росією, але в той же час хочемо, щоб до нас ставилися шанобливо, незважаючи на те, що Молдова – невелика країна. Ми й надалі робитимемо все можливе, щоб двосторонні відносини з Росією були добрими», – процитував слова Філіпа телеканал Publika.

 

На запитання журналістів, про кого конкретно йдеться, Філіп відповів, що не може розкривати такої інформації. «Правила не дозволяють цього робити. Не можу повідомити всіх мотивів, які були надані спецслужбами», – пояснив прем'єр.

 

Депортацію російських дипломатів рішуче засудив президент Молдови Ігор Додон, котрий саме збирається з візитом до Санкт-Петербурга. Додон, який відомий своєю прокремлівською позицією, пригрозив молдовському урядові, з котрим він перебуває в жорсткій конфронтації, «українським сценарієм».

 

«Думаєте, якщо американці вас захищають, якщо хтось "дахує" вас, то це вас врятує? Хочете почати жорсткішу боротьбу? Ну ж бо! Народ почне, а я його підтримаю. Я не хочу дестабілізації ситуації, не хочу такого сценарію, як в Україні, і тільки це утримує мене від переходу до жорсткішого сценарію. Але якщо ви перейдете межу, боротьба неминуча, і я буду змушений вдарити першим», – застеріг молдовський президент.

 

Окрім того, він звернувся до російського керівництва із закликом «не піддаватися на провокації».

 

Нагадаємо, що в понеділок, 29 травня, МЗС Молдови оголосило персонами нон ґрата п'ятьох російських дипломатів і наказало їм полишити країну упродовж 72 годин. Росія пригрозила адекватними заходами у відповідь.

30.05.2017