Молдова виганяє п'ятьох російських дипломатів.

Цю інформацію підтвердили в міністерстві закордонних справ Молдови, а також у російському посольстві в Кишиневі.

 

 

Про оголошення п'ятьох російських дипломатів персонами нон ґрата повідомила прес-секретарка молдовського зовнішньополітичного відомства Анна Самсон. Проте вона відмовилася назвати конкретні прізвища – повідомив молдовський телеканал Publika.

 

Тим часом у місцевій пресі з'явилася інформація, що один із вигнаних дипломатів – це помічник військового аташе російського посольства в республіці Олександр Грудін. Його підозрюють у зв'язках із колишнім депутатом від Демократичної партії Молдови Юрієм Болбочану, котрого звинувачують у зраді Батьківщини та шпигунстві на користь Росії. За  однією з версій, Болбочану завербував саме Грудін, а потім контактував із ним, отримував інформацію й передавав гроші.

 

Інформацію про те, що п'ятьох дипломатів оголошено персонами нон ґрата, підтвердив і посол Росії в Молдові Фарит Мухаметшин. «Ноту отримано, вивчаємо документ. Про кого йде мова, оголосимо пізніше», – сказав посол.

 

Офіційна речниця МЗС Росії Марія Захарова назвала висилання російських дипломатів із Молдови «парадоксальною, але показовою» ситуацією. «Очевидно, що роботи російських дипломатів вона ніяк не стосується, а демонструє розвиток ситуації в Молдові», – сказала Захарова.

 

Президент Молдови Ігор Додон, котрий проголосив курс на зближення з Москвою, коментуючи новину про депортацію російських дипломатів, написав у Facebook’у: «Уряд зробив обурливий жест щодо нашого стратегічного партнера – Російської Федерації. Розумію, що євроуніоністи роздратовані успіхами президента, досягнутими за останні місяці, і вирішили піти на прямі провокації, які несуть у собі ризик значного погіршення молдовсько-російських відносин». Додон висловив припущення, що «це, швидше за все, зроблено на замовлення з Заходу, може, навіть з-за океану».

 

Нагадаємо, що на початку березня опозиційно налаштований до президента уряд відкликав амбасадора Молдови в Росії Дмитра Брагіша. Через кілька днів після цього представники парламенту та уряду рекомендували чиновникам утриматися від візитів до Росії. За даними парламентарів, молдовських чиновників піддавали «принизливим обшукам» під час в'їзду до Росії, а також ставили під сумнів їхній статус.

29.05.2017