Понижено кредитний рейтинг Китаю.

Це сталося вперше за останні 28 років.

 

 

Рейтингова аґенція Moody's понизила довгостроковий кредитний рейтинг Китаю на один пункт – із Aa3 до A1. Експерти аґенції, коментуючи це рішення, пояснили, що фінансова міць Китаю в наступні роки дещо зменшиться в міру того, як в господарці продовжують зростати обсяги боргу, а потенційне зростання – сповільнилося.

 

Аналітики Moody's вважають, що рівень державного боргу досягне 40 % від ВВП до 2018 року, а до кінця десятиліття наблизиться до 45%. Водночас  аґенція Moody's змінила прогноз щодо КНР з «негативного» на «стабільний» – повідомило ділове видання Handelsblatt.

 

Офіційний Пекін уже встиг повідомити, що не погоджується з такою оцінкою. Міністерство фінансів Китаю заявило, що переоцінка ризиків заснована на «хибній методології». На думку представників китайського фінансового відомства, Moody's «перебільшує труднощі», коли «сприймає зростання боргу Китаю і не звертає уваги на стимулювальні заходи влади для підтримки економічного зростання».

 

Зниження кредитного рейтингу Китаю може збільшити для країни вартість закордонних позик.

 

Востаннє Moody's знижувала рейтинг Піднебесної 1989 року, коли відбулися криваві події на площі Тяньаньмень, які вплинули на торгівлю Китаю з іншими країнами.

 

Минулого року китайська господарка продемонструвала рекордно низьке зростання за останні 25 років – воно становило 6,9%. Згідно з прогнозами, у 2017 році Китай очікує зростання ВВП на рівні лише 6,5%.

24.05.2017