Перебування російських військ у Придністров'ї визнано незаконним.

Відповідне рішення ухвалив у вівторок, 2 травня, Конституційний суд Молдови.

 

 

«Перебування на території Молдови військового контингенту або військових баз, контрольованих іншими державами, є неконституційним», – ідеться в ухвалі Конституційного суду, який цитує молдовське видання Point.md. Суд наголосив, що Молдова є нейтральною країною, а принцип нейтралітету не суперечить її Конституції і законодавству. 

 

Водночас судді відзначили, що «близько 11 відсотків території Молдови є окупованими, а російська армія не була виведена з Придністровського регіону». «Військова окупація частини території РМ у момент проголошення нейтралітету і в умовах відсутності міжнародного визнання і гарантії цього статусу не впливає на чинність конституційних положень про нейтралітет», – наголошено в ухвалі.

 

У документі також зазначається, що «в разі загрози фундаментальним конституційним цінностям, таким як незалежність, територіальна цілісність або державна безпека, влада РМ зобов'язана вжити всіх необхідних заходів, у тому числі військового порядку, для їхнього захисту».

 

Конституційний суд також дійшов висновку, що «принцип нейтралітету не перешкоджає участі Молдови в миротворчих операціях та військових навчаннях, спрямованих на підвищення боєздатності армії для того, щоби гарантувати безпеку країни».

 

Президент Молдови Ігор Додон, котрий відкрито декларує свої проросійські погляди, різко розкритикував ухвалу Конституційного суду від 2 травня. «Проблема полягає у формулюваннях постанови КС, які залишають місце для різних політичних інтерпретацій і спекуляцій. Але це не вперше, коли склад Конституційного суду робить поклони перед уніоністами (прихильниками об’єднання Молдови з Румунією, – Z). Видно, що судді КС хотіли дотримуватися букви Конституції, але в той же час не скомпрометувати свого румунського громадянства», – стверджує президент.

 

Два роки тому в Конституційний суд РМ звернулася Ліберальна партія Молдови, вимагаючи визнати неконституційним перебування російських військових підрозділів на території Придністров'я.

03.05.2017