Молдавські депутати позбавляють себе статусу недоторканності.

Парламент Молдови в четвер, 30 березня, проголосував у першому читанні за відповідну поправку до законодавства.

 

 

Проголосований законопроект передбачає виключення пункту (3) зі статті 70 конституції Республіки Молдова. На даний час основний закон передбачає, що депутат не може бути затриманий, заарештований, обшуканий (окрім випадків затримання на місці злочину) або притягнутий до судової відповідальності без згоди парламенту.

 

За поправки проголосували партії урядової коаліції – повідомило молдавське видання NOI.md. Категорично проти нововведення висловилися опозиційні соціалісти і комуністи. Вони жорстко критикували нововведення, назвавши їх «політичним кийком для залякування опозиції». 

 

«З висмоктаних із пальця причин будь-якого депутата можуть затримати, заарештувати, обшукати, щоби він став слухнянішим для влади. Ми, депутати з опозиції, розглядаємо імунітет як захист опозиції від зловживань влади», – висловив своє занепокоєння депутат-соціаліст Василь Боля. 


Йому заперечив з трибуни один із авторів законопроекту, депутат Демократичної партії Молдови Серджіу Сирбу: «У нас правова держава. І навіть якщо ми не особливо довіряємо правовим органам, ніхто не повинен страждати, хоч ти депутат, хоч ти пересічний громадянин. За критику, голосування, особливу думку депутати не будуть в жодному разі притягнені до відповідальності. Геть депутатську недоторканність!»

 

Зняття імунітету з законодавців відбувається на прохання генерального прокурора Молдови.

30.03.2017