Мозок à la Mаск

 

Neuralink, нова фірма Ілона Маска, має випрацювати методи безпечної і безпосередньої комунікації людського мозку зі світом комп'ютерів.

 

Про виникнення фірми, яка у липні минулого року зареєстрували в Каліфорнії яко дослідницьку в медицині, поінформував Wall Street Journal. Поки що відомо тільки, що Neuralink має створити технологію безпечного інтерфейсу — фізичного і програмного — між людським мозком а комп'ютером.

 

Якби нам вдалося безпосередньо ввійти до цифрового світу, наше життя набуло би глибшого, віртуального виміру. Замість під'єднуватися до з комп'ютера опосередковано — за допомогою очей, вух і долонь — ми би собі апґрейтували мозок. Все те, що тепер робимо в інтернеті, стало б інтуїтивним і природнім — віртуальний світ був би просто частиною нас самих. Ми могли би його відчувати всіма п'ятьма змислами — смаком, нюхом, зором, слухом і дотиком — а також набути нові змисли.

 

Тож Ілон Маск реалізовує мрії, про які віддавна фантазували творці сайнс-фікшн — наприклад, фільму "Матриця". В польській літературі цю тему піднімав, серед інших, Яцек Дукай. У його романі "Чорні океани" з 2001 р. перші можливості, яке дає поєднання реального світу з віртуальним, показує головний герой Ніколас Гант. Якось вночі він заживає зовсім немагічну таблетку з біокомп’ютером, що яко гриб покриває мозок і розширює його свідомість.

 

Далі в романі "Досконала недосконалість", виданій 2004 року, Дукай показує нам суспільство, у якому люді — не всі, звичайно, а тільки найбагатші — вже ідеально інтеґровані з віртуальним світом. Частина з них навіть покинула тіла і перенеслася до цього світу на постійно.

 

Поєднанням людини з комп'ютером від певного часу займаються не тільки письменники. Цією темою також сильно зацікавилися науковці. Коли б не це, Маск би не мав "гною", на якому будує інноваційну фірму.

 

Одним із перших — а може, власне першим — кіборгів світу був британський вчений професор Кевін Ворік. Зі світом комп'ютерів він гармонізувався за допомогою чіпа і ста електродів, під'єднаних не безпосередньо до мозку, а до нерва в передпліччі.

 

"Було фантастично, це чудове почуття — могти більше за інших," — розповідав він у розмові з «Виборчою». "Під час одного з експериментів ми сполучили мою нервову систему з системою моєї дружини. Хоч її я не бачив, але відчував, як вона махала рукою. Дослівно — я не відчував болю чи чогось такого. Я знав, що вона порухала долонею".

 

Науковець під'єднав собі до нервової системи також і третє — механічне — плече і навчився ним рухати.

 

Однак найнеймовірнішим був однак його експеримент із шостим змислом. Ним був сонар, який дозволяв ученому оцінювати відстань до людей і предметів.

 

Професор Кевін Ворік

 

Neuralink є наступною інноваційною фірмою Ілона Маска. SpaceX, яка тепер реалізовує замовлення НАСА, має невдовзі закинути людей на Марс. Tesla продукує електричні автомобілі. SolarCity виробляє фотовольтаїчні системи і випрацьовує методи акумулювання електричної енергії Сонця. Hyperloop має створити дешевий і швидкий транспорт на дистанцію кількохсот кілометрів. Тепер пора на мозок.

 


Tomasz Ulanowski
Mózg à la Musk

Gazeta Wyborcza, 29.03.2017
Переклад О.Д.
         

 

29.03.2017