Так казав Палівець

Начитаний, але лайливий персонаж Ярослава Гашека обов'язково б озвучив з приводу деяких подій, що відбуваються довкола, своє сакраментальне «Все це лайна варте».

 

Злидні тижня

 

 

Колись в недалекому майбутньому діяльність українських народних депутатів вивчатимуть не історики з політологами, а психіатри. Можна було б вже зараз почати відповідні дослідження, але члени Верховної Ради звинуватять цікавих у «зраді» і всіх гріхах, які волають про помсту до неба. Тим часом пояснити поведінку нардепів іноді не можна навіть за допомогою повного і абсолютного вимкнення мозку та вживання важких наркотиків.

 

Цього разу їм знову забаглося підвищити собі зарплату, і виглядав той процес, як курултай сантехніків-партачів, що поламали все, до чого торкалися, але переконують всесвіт у своїй незамінності та нагальній потребі росту їхнього власного матеріального достатку.

 

Доведенням ситуації до абсурду став вояж українських парламентарів до Вашинґтона на інавґурацію нового тамтешнього президента. Тут виникають подібні асоціації: механізатор, який втопив трактор, витягає зі стайні ровер і їде в райцентр на дискотеку, щоб потім розказати односельцям, як налагоджував цивілізаційні контакти.

 

Сесія Верховної Ради закрилася з мінімальною кількістю власників мандатів у залі.

 

Саміт тижня

 

 

Напевно, є якась користь від зустрічей більш-менш впливових людей у швейцарському містечку Давос.

По-перше, там гарно, і людина, яка вдосталь надивиться на зимові Альпи, після повернення в рідні пенати, можливо, зробить не так багато паскудств.

По-друге, можна послухати різноманітних діячів і знайти для себе щось цікаве, а може, навіть і корисне, а якщо такого виявити не вдасться, то підняти власну самооцінку.

Цьогорічний міжнародний економічний форум в Давосі подарував президентові Порошенку спілкування з китайським лідером Си Цзиньпінем і шефовою МВФ Крістін Лаґард.

Чоловік з Піднебесної пообіцяв підтримувати територіальну цілісність України, жінка з грошима сказала, що поділиться фінансами з тими, хто їх потребує. Тобто з Петром Олексійовичем.

Як казали в часи розвинутого соціалізму, зустрічі пройшли в атмосфері дружби і взаєморозуміння.

 

Замах тижня

 

 

Можливо, російські спецслужби справді хотіли вкоротити віку народному депутату Антонові Геращенку. Цілком імовірно, що вбивці з ФСБ вже аж так зійшли на пси, що подібні на героїв South Park, але аж ніяк не на Леона-кілера. Хочеться вірити, що СБУ недарма їсть свій хліб і працює на попередження злочину. Але чомусь згадуються дзюрки в вікні робочого кабінету Віктора Шокіна, коли він був ще Генеральним прокурором, і версія Анатолія Матіоса про те, що на його шефа робили замах за допомогою тепловізора.

 

Потім згадується народний депутат Пашинський, який, якби не вірний Glock, поліг би від удару пляшкою на дорозі під Києвом. Махання порожньою скляною тарою, виконане нетверезим недепутатом, також подавалося як замах на вбивство. І тепер до списку долучився Геращенко.

 

Нещодавно виповнилося десять років від дня дуже невдалої смерті на імпровізованому полюванні перспективного «реґіонала» Євгена Кушнарьова. На нього також замахувалися і підірвали в під'їзді якийсь пристрій так, що Євгена Петровича сильно випацькало штукатуркою.

Чомусь і ця історія згадалася, коли слухаєш звіти про перерваний атентат.

 

Бурштин тижня

 

 

«За зібраними на цей час даними, конфлікт виник як на побутовому ґрунті, так і у результаті кримінальних розборок між місцевими та заїжджими "гастролерами", попередньо, зі Львівщини. Йому передувало з'ясування стосунків напередодні між чоловіками у кафе та на дискотеці», — написав на своїй сторінці у Facebook начальник ГУ НП у Житомирській області В'ячеслав Печененко.

 

Йшлося про стрілянину в місті Олевську, куди приїхали з'ясовувати стосунки зацікавлені у незаконному видобутку бурштину асоціальні громадяни. Як наслідок, шестеро — в лікарні, один — в морзі.

 

Бурштинова лихоманка мусить дочекатися, коли про неї знімуть блокбастер у найкращих голлівудських традиціях. Клондайк і Бонанза зразка позаминулого століття виглядають дитячим садком порівняно з тим, що коїться тепер на Житомирщині чи Рівненщині. І що особливо цікаво — всі все знають, правоохоронці з неприхованою нудьгою говорять про періодичні перестрілки, репортери катаються в ті краї, як до куми на вареники, з високих трибун звучать полум'яні речі про «припинити» і «покарати». І на тому гаплик — помпи працюють, автомати стріляють. Кіно має бути довгим.

 

23.01.2017