Порошенко: Резолюція ООН закріплює за Росією статус окупанта.

 

Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)", акцентувавши на тому, що документ закріплює за Росією статус окупанта.

 

"Відтепер на найвищому міжнародному рівні резолюція закріплює за Росією статус окупаційної влади та покладає на неї всю відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь", – наголосив Петро Порошенко, згідно з повідомленням прес-служби АП.

 

Голова держави підкреслив, що рішення генасамблеї є "надважливим знаком міжнародної єдності та солідарності у той час, коли в Криму застосовуються гірші практики Радянського Союзу, включаючи методи «каральної психіатрії», показові судилища, викрадення, тортури і навіть навмисні вбивства людей, які відкрито виступають проти російської окупації української території".

 

"Сьогоднішнє рішення – демонстрація широкого фронту підтримки міжнародного права та засадничих цінностей післявоєнного світоустрою. Агресор має відчути високу ціну за вчинені злочини на українській території", – вважає Порошенко.

 

Президент підкреслив, що найефективніший і зрештою безальтернативний спосіб відновити справедливість і дотримання прав людини у Криму – це повна деокупація та відновлення суверенітету України над кримським півостровом.

 

Натомість Міністерство закордонних справ України у своїй заяві наголосило, що особливе значення надає посиланню в резолюції на Женевські конвенції від 12 серпня 1949 року, які, зокрема, передбачають гуманне поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, і захищають його права згідно з міжнародним гуманітарним правом.

 

"Цей важливий документ містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополь як частини території України, засуджує тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією та не визнає спроби його анексії державою-окупантом", – підкреслили у МЗС.

 

"Фіксація та засудження в резолюції ГА ООН системних порушень прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою, в т.ч. позасудових страт, викрадень, політично вмотивованих переслідувань, обмеження базових політичних прав жителів Криму, має стати важливим кроком на шляху до відстоювання прав і громадянських свобод громадян України, що опинилися в окупації", – вважають у зовнішньополітичному відомстві.

 

МЗС вважає: "Світ дав чіткий сигнал російській окупаційній владі – винні у переслідуваннях та порушеннях прав кримчан нестимуть відповідальність".

 

20.12.2016