До Верховного Суду кандидують 1 436 осіб.

 

На конкурс суддів до новоствореного Верховного Суду подалося 1 436 осіб.

 

Про це повідомив голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"У п'ятницю був останній день прийому електронних заяв від тих, хто бажає взяти участь у конкурсі на вакантні посади суддів Верховного Суду України... Станом на п'ятницю таких виявилося 1 436", – поінформував голова "старого" суду.

 

Тепер Вища кваліфікаційна комісія України має оцінити претендентів на посади суддів за критерієм відповідності належним вимогам конкурсу, а до 9 грудня претенденти мають подати належний пакет документів. Зокрема, на конкурс подалося понад 80% суддів ВСУ.

 

"Що стосується суддів Верховного Суду України, то на сьогодні, повторюся, у нас ситуація не змінилася. Суддів Верховного Суду України, які здійснюють правосуддя, – 21, із цих 21 подали електронні заявки для участі в конкурсі 17 осіб, 4 з яких не виявили бажання брати участь у конкурсі для подальшої роботи на посаді", – зазначив голова суду.

 

Попередньо планувалося, що приймання попередніх заявок закінчиться 15 листопада – на той момент "замельдувалося" лише 900 осіб, тож кампанію реєстрації вирішили продовжити.

 

7 листопада ВККС оголосила конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі новоствореного Верховного Суду: для Касаційного адміністративного суду, Касаційного господарського суду, Касаційного кримінального суду, Касаційного цивільного суду шукають по 30 суддів.

 

Згідно з законом "Про судоустрій і статус суддів", суддею Верховного Суду може бути особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а також відповідає одній із вимог:

 

1) має стаж роботи на посаді судді не менше десяти років;

2) має науковий ступінь у сфері права та стаж наукової роботи у сфері права щонайменше десять років;

3) має досвід професійної діяльності адвоката щодо здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення щонайменше десять років;

4) має сукупний стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) відповідно до вимог, визначених пунктами 1–3 цієї частини, щонайменше десять років.

 

Нагадаємо, 30 вересня в Україні набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, а також новий закон "Про судоустрій і статус суддів". Замість старого Верховного Суду України та низки вищих спеціалізованих судів створюється новий Верховний Суд.

 

Жоден суддя не отримає посади в новому ВС автоматично: всіх суддів мають обрати на відкритому конкурсі.

 

Гранична чисельність суддів Верховного Суду – 200 осіб.

 

28.11.2016