Вже місяць світ трусить через заяву про злиття одного з найбільших телекомунікаційних гігантів Сполучених Штатів – корпорації AT&T – з іншим гігантом – TimeWarner. Це викликало справжній шторм у галузі. Сьомого грудня підкомітет з антимонопольних питань Сенату США проведе слухання щодо законодавчої можливості такого злиття. Якщо «дадуть добро» – принаймні американці потраплять в майбутнє, яке навіть на рівні ідеї недоступне для всього світу, а медіабізнес дістане поштовх, подібний до цунамі.

 

 

Якщо коротко, сухо і без подробиць: купівля TimeWarner'а і відповідне збільшення AT&T до розмірів найбільшого телекомунікаційного кита США зробить пропонований контент якіснішим, а широкосмуговий доступ до інтернету переросте в 5G. Для звичайних читачів-глядачів ця інформація матиме лише позитив. Але насправді це пояснення – не більше, ніж крижинка на верхівці айсберґа, що здатен не тільки розвалити всі сусідні айсберґи, а й стати окремим континентом. Якщо взагалі не єдиним.

 

Аби підійти до теми, варто розкласти ситуацію.

Тип телебачення, коли новини йдуть о 9:00 і 18:00, а розважальні шоу – о 21:00 (тобто з чіткою структурованою сіткою мовлення), давно в минулому. І навіть така модель, як, скажімо, бійка на «Раді» з подальшим обговоренням на «плюсах», 3S чи «Еспресо», – активно відживає свій вік. Так само, як і створення серіалів одним лише телеканалом і з показом лише у своєму ефірі. Це все не є рентабельним і не цікавить масову аудиторію. Тепер світові телеканали пропонують «несистемний контент», пристосований лише до бажань глядачів, а це означає, що абсурдна ідея нового директора телеканалу з серіалу «Епізоди» – глядачі дивляться будь-що і в будь-який момент дня і ночі(!) – тепер перестала бути абсурдною. Далі – більше.

 

Телебачення активно розростається в усіх можливих системах координат: географічно, захоплюючи щораз нові території, та у видовий спосіб, з телеекранів переміщаючись на екрани моніторів, на яких йде онлайн (чи офлайн) через мережу. І саме тут відіграють свою важливу роль провайдери – як посередники між виробниками та трансляторами і глядачами. На прикладі компанії Netflix ми вже знаємо, що і в цьому сеґменті відбуваються разючі зміниNetflix сам почав створювати ориґінальний контент, планове виробництво якого, починаючи з 2013-го, вже досягло понад 200 найменувань, разом з різножанровими телесеріалами, документальними, анімаційними та художніми фільмами. І до кінця 2017 року провайдер обіцяє перейти на трансляцію лише власного продукту.

 

Трансляції телеканалів через інтернет набули набагато більшого значення з розвитком телефонів, планшетів та ноутбуків: чимало глядачів перестали дивитися телевізори, віддаючи перевагу мобільному пересуванню та одночасності отримування інформації – телебачення, новини, пошта, фб, ігри тощо. І їм на допомогу прийшли нові бездротові системи, наразі надаючи можливість отримувати інформацію в 4G зі швидкістю 326,4 Мбіт/с. В Україні поки що навіть 3G не розрісся до меж масовості, не кажучи вже про 4G. А в Америці зараз все рухається до 5G, що дасть швидкість (зазначену тестами Samsung) в 1.056 Гбіт/с. (Для порівняння: українські провайдери та мобільні оператори, працюючи у 2G, в усіх рекламних брошурах обіцяють надавати користувачам сиґнал в 100 Мбіт/с, а фактично користувач отримує удвічі менше).

 

Розвиток телекомунікаційного обладнання і бездротових систем та рух телебачення до «підземного» онлайну зробить доступ до телеінформації набагато швидшим і, відповідно, більш привабливим. І не обов'язково рухатись революційним, новаторським шляхом, як Netflix, щоб зрозуміти: хто буде першим у цих змаганнях, той і виграє головний приз. Який приз – це ще одна тема для обговорення; але про неї трохи згодом.

 

У серпні офіційно стало відомим прагнення американського мультинаціонального телекомунікаційного конґломерату AT&T купити транснаціональну медіакорпорацію TimeWarner. При тому, що спершу TimeWarner був проти, вже за два місяці думка стала прямо протилежною. Певно, зіграли свою роль можливі переваги від угоди. Перевага перша: TimeWarner отримає 85,4 мільярда доларів. Друга: він стане частиною найбільшого медіагіганта світу, маючи лише одного (!) конкурента – корпорацію Camcost, яка 2009 року викупила 51% конґломерату NBCUniversal з їхніми десятками телеканалів і кінокомпаній.

 

 

Що ж таке AT&T? Це воістину Американський Телефон і Телеграф, бо корпоративно об'єднує багато тамтешніх телефонних операторів, що покривають усі 50 штатів. Свій початок компанія бере 1885 року, коли ще телефонів не було і AT&T прокладала телеграфічні лінії по всій Америці. А рік тому корпорація вирішила розширити вид діяльності й купила за 49 мільярдів доларів найбільшого супутникового мовника в США – компанію DirecTV, що охоплює 10 різноманітних телеканалів: від каналу для дітей до 4 спортивних каналів і каналу класичного кіно. Купівля TimeWarner є наступним кроком конґломерату, ще одним збільшенням простору життєдіяльності AT&T – вихід на новий ринок і повне його підкорення. Адже TimeWarner – це чудове поєднання кіно- і телевиробництва з трансляцією: Cartoon Network Studios, WarnerBros. Animation, WarnerBros., New Line Cinema і Castle Rock Entertainment, телеканали The CW Television Network, TBS, Cartoon Network і діаманти в короні TimeWarnerHBO і CNN. Крім того, в складі компанії є провайдери, онлайн-сервіси, власні соціальні мережі та пошукові системи. І це – не враховуючи другої за величиною в США студії коміксів DCComics.

 

І що ж конкретно зміниться від цього об'єднання? Все! І не тільки для самих компаній, а й, імовірно, для всього світу. Не відразу, але вже за рік медіаринок буде іншим.

 

Загальна капіталізація AT&T після угоди зросте до 300 мільярдів доларів, що збільшить ціну акцій на біржі. А загальна кількість споживачів продуктів компанії збільшиться до 54 мільйонів абонентів. Все разом забезпечить ідеальний вплив на бізнес і на людей: додаткові гроші дозволять додати обертів у кількості і якості продуктів, відірватися каналу НВО в царині преміум-продуктів від таких конкурентів, як ShowTime, AMC, FX і Starz, і, можливо, наздогнати Netflix в секції ориґінального контенту (хоч НВО й так є лідером, а його серіали «Гра престолів» та «Край «Дикий Захід», коштуючи по 100 мільйонів за сезон, є найдорожчими в США). Своєю чергою WarnerBros. зможе запустити нову лінійку великобюджетних фільмів і злізти з голки «поттеріани» та екранізацій коміксів. Тож буде шанс принаймні дорівнятися до головного конкурента і лідера «супершістки» голлівудських мейджерів, компанії Walt Disney (між іншім, об'єднання AT&T з TimeWarner перевищить капіталізацію Walt Disney майже вдвічі).

 

Очевидно, що угода суттєво прискорить розробку широкосмугових мереж і швидке впровадження п'ятогого покоління бездротових систем. А це означає, що невдовзі абоненти AT&T зможуть отримувати інформацію – новини, кіно та телепродукт – швидше за всіх у світі. В прямому сенсі. І в неймовірному досі обсязі. Так само очевидно, що таке становище дуже не сподобається конкурентам; вже не подобається. Навіть більше, тепер йдеться про невдоволення, виявлене новообраним президентом Сполучених Штатів. Дональд Трамп ще як кандидат у президенти наприкінці жовтня засудив цю угоду: як пише сайт Variety, в адміністрації Трампа її не схвалять, бо вона надасть «занадто багато влади в одні руки». Перед тим він згадав і попереднє подібне злиття – об'єднання Camcost з NBCUniversal: мовляв, «така сила здатна вказувати людям, що думати і що робити», а сама угода «може знищити демократію». Щоправда, у випадку з AT&T реакція Трампа може бути пов'язана з телеканалом CNN, власністю TimeWarner, – протягом усієї кампанії Трампа CNN різко його критикувала. Так само, свого часу, Трамп накинувся на компанію Amazon, звинувачуючи її у несплаті податків та несправедливій перевазі над магазинами – за чим, мабуть, крилася образа на критику віду газети The Washington Post, яка належить власнику Amazon. Та варто додати, що злиття AT&T і TimeWarner ставила під сумнів і конкурентка Трампа, Гілларі Клінтон. За інформацією того ж таки Variety від 26 жовтня, вона побачила в цій угоді «чимало питань і проблем, які мають бути розглянуті». Якщо б вона стала президентом, додала пані Клінтон, то чекала би, що «уряд зробить дуже ретельний аналіз, перш ніж ухвалити рішення».

 

У підсумку можемо відповідально стверджувати, що можлива купівля TimeWarner'а конґломератом AT&T вийде за межі бізнесу і зачепить економіку, політику, право і, певна річ, культуру, оскільки у складі обох гігантів є компанії-творці продуктів культури – фільмів, мультфільмів, серіалів, передач тощо. Чи буде угода затверджена в правовій площині – тепер залежить від департаменту юстиції США і конкретно його антимонопольного підрозділу… І тут не варто забувати: AT&T також входить до десятки найбільших лобістів у Сполучених Штатах.

 

25.11.2016