Кабмін скасував 367 реґуляторних актів для бізнесу.

 

Кабінет Міністрів України в рамках процесу дереґуляції скасував дію 367 реґуляторних актів, котрі стосуються різних сфер провадження бізнесу в Україні.

 

Уряд схвалив таке рішення одноголосно, інформує аґенція УНІАН.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що багато реґуляторних норм були впроваджені ще у Радянському Союзі, тож можна "за голову взятися, від яких безглуздих речей потерпає український бізнес".

 

"Валовий національний продукт створює підприємництво, реальний сектор, якому ми повинні не заважати, з одного боку, а з іншого боку – робити реґуляції такі, які б дали можливість нас робити конкурентними. А не так, як іноді це відбувається, коли держава створює штучно бар'єри і бізнес починає вигадувати, як їх обходити. Будь-який чиновник може причепитися, як до стовпа, до будь-якого бізнесу, підприємця, тому що у нього є сотні, тисячі реґуляцій, він може прийти і сказати: "Ви тут те порушили, норму таку", іноді ця норма ще з часів Радянського Союзу, і потім починають нараховувати штрафи, створювати тиск", – цитує Гройсмана прес-служба уряду.

 

Прем'єр-міністр пообіцяв, що "ми будемо все пачками скасовувати".

 

Зі слів першого заступника міністра економіки Максима Нефьодова, частина скасованих актів була "старими", а частина – "незаконними". "Серед них – такі гумористичні, як реґулювання продажу сіна, заборона зберігання товарів в контейнерах та норми по видачі мила", – прокоментував Нефьодов.

 

Заступник міністра наголосив, що український уряд, зокрема, знизив утричі ставку з оренди держмайна для антен мобільного зв'язку, дав дозвіл на змішування зерна різних категорій за бажанням агрокомпанії (це "мінус" 15% від вартості логістики), запровадив нові правила розробки нафтогазових родовищ на зміну приписам 1984 року, ініціював автоматичний розрахунок нормативної грошової оцінки землі за 1 день тощо.

 

На своїй сторінці у Facebook Нефьодов повідомив, що уряд також схвалив проект закону щодо подальшої дереґуляції, який, за оцінками чиновника, дозволить Україні просунутися на 40 позицій у рейтинґу Doing Business.

 

23.11.2016