Президентом Молдови стане ставленик Кремля.

Згідно з попередніми результатами другого туру президентських виборів у країні, який пройшов у неділю, 13 листопада, голова Партії соціалістів Ігор Додон впевнено перемагає.

 

 

Як повідомили у Центральній виборчій комісії Республіки Молдова після підрахунку 99,86 відсотка бюлетенів, Додон набрав 52,37 відсотка голосів. Його конкурентка – екс-міністр освіти Майя Санду, котра очолює проєвропейську партію PAS (Partidul «Actiunea si solidaritatea» – Партія «Дія і солідарність»), здобула підтримку лише 47,63 відсотка виборців. Електоральну фреквенцію зафіксовано на рівні 53 відсотків – повідомило молдавське видання Publika.

 

Санду не допомогло навіть те, що молдавани, котрі мешкають за кордоном, продемонстрували рекордну активність на виборах. На ста закордонних виборчих дільницях свої голоси віддали понад 130 тисяч осіб – у два раз більше, ніж в першому турі. Хоча бажаючих взяти участь у виборах було ще більше.

 

Після закінчення голосування Санду водночас заявила про масові порушення на виборах в зв'язку з нестачею бюлетенів за кордоном. «Влада порушили конституційне право громадян Молдови взяти участь у виборах», - сказала кандидатка, зазначивши, що порушення були і всередині країни. «Ми побачили, як тисячі мешканців Придністров'я були організованим чином доставлені на виборчі дільниці з використанням адміністративних ресурсів. Ми звернулися з цього приводу до ЦВК. Всі порушення запротокольовані», – розповіла Санду.

 

Нагадаємо, що у першому турі голосування, який відбувся 30 жовтня, Додон набрав майже 48 відсотків голосів виборців, а Санду – понад 38 відсотків.

 

Однією з головних передвиборних обіцянок Додона було провести референдум, на якому вирішити питання про вихід Молдови з підписаної угоди про асоціацію з Європейською Унією і одночасно підписання нової угоди щодо входження в Євразійський економічний союз. Окрім того лідер молдовських соціалістів відкрито підтримав анексію Криму Росією.

14.11.2016