Україна просить про поліцейську місію чисельністю 20 тис. осіб.

 

Спеціальний представник Федерального уряду Німеччини з питань головування в ОБСЄ 2016 року та координатор суспільного співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами "Східного партнерства" Ґернот Ерлер заявив, що Україна пропонує, аби до озброєної поліцейської місії на Донбасі увійшло 18-20 тиcяч осіб.

 

Про це Ерлер сказав на прес-конференції в Києві, інформує УНІАН.

 

Як зазначив представник ОБСЄ, український президент Петро Порошенко після зустрічі лідерів "нормандської четвірки" у Берліні, яка відбулася 19 жовтня, "висловився стосовно цієї поліцейської місії, але це не було на передньому плані перемовин у Берліні".

 

"Ви знаєте, напевно, теж, підтекст – така поліцейська місія повинна убезпечити місцеві вибори і забезпечити безпеку. Питання полягає в тому, хто має отримати таке доручення або мандат, і яким чином можна досягнути консенсусу, по-іншому неможливо. Якщо немає консенсусу між українською і російською сторонами, а також керівниками сепаратистів, то це не спрацює, тоді, так би мовити, місцеві вибори не зможуть відбутися", – прокоментував Ерлер.

 

Він констатував, що, на жаль, думки розходяться надто далеко. "Що цікаво, Україна вже тривалий час виступає за поліцейську місію в рамках ОБСЄ, але це не так просто. Ніколи ще не було такої озброєної місії ОБСЄ, і всі 57 країн-учасниць ОБСЄ повинні погодитися з такою пропозицією. Україна виходить від 18 до 20 тисяч людей у цій озброєній місії", – наголосив Ерлер.

 

Він сказав, що раніше витрачалося багато часу, "поки ми змогли надати 700-800 спостерігачів від ОБСЄ, і великим країнам це дається не легко, запропонувати кваліфікованих людей". "Можемо уявити, наскільки це буде важко, якщо насправді дійде до такого порядку величини, наскільки це буде важко знайти людей, які були б відповідно підготовленими", – оцінив Ерлер.

 

03.11.2016