Грибовицька справа: кандидатів у винні визначено

Поліція та прокуратура закінчили перший етап розслідування кримінальних проваджень щодо обвалу на Грибовицькому сміттєзвалищі, внаслідок якого загинули троє осіб і ще одна людина пропала безвісти. За даними прокуратури, закінчено слідство щодо трьох посадовців комунального підприємства «Збиранка» — директора, його заступника та безпосереднього керівника полігону. Оголошено підозру й колишньому в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Юрієві Гольцю. Міський голова Львова Андрій Садовий стверджує, що силовики не розслідують справу про підпал звалища і у грибовицькій трагедії хочуть зробити «крайнім» саме його.

 

 

Перші кандидати у винні

 

Зі слів прокурора Львівської області Юрія Квятківського, днями закінчено перший етап досудового розслідування за фактом обвалу сміття на Грибовицькому полігоні твердих побутових відходів. Спираючись на дані інженерно-екологічно-геодезичної експертизи, слідчі дійшли висновку, що чільні посадовці ЛКП «Збиранка» не забезпечили стійкість полігону як споруди, не дотримувалися безпечної величини кутів схилів під час складування відходів і не здійснювали заходів з ущільнення та перешарування сміття. Експертний висновок підтвердив «наявність причинного зв'язку між порушеннями, допущеними при експлуатації полігону, та зсувом, що трапився 30 травня».

 

З огляду на це трьом посадовцям оголошено підозру у скоєнні правопорушень, передбачених 236-ю та 367-ю статтями Кримінального кодексу України.

 

Екс-директор ЛКП «Збиранка» Богдан Горбаль, якому 72 роки і який має проблеми з серцем, мав досить шансів залишатися за ґратами на увесь час слідства

 

Прокурор Остап Сидор повідомив, що з 2006 року в ЛКП Збиранка не було розроблено відповідних заходів щодо забезпечення інженерної стійкості полігону. Щойно після обвалу 30 травня новий керівник підприємства замовив проект укріплення і стабілізації тіла та відкосів сміттєзвалища.

 

Юрій Квятківський наголосив, що зараз три колишні посадовці знайомляться з матеріалами справи, яка налічує 200 томів. Тому він не може сказати, коли обвинувальний висновок передадуть в суд.

 

Що ж до Юрія Гольця, то прокурор розповів, що йому висунуто підозру в службовій недбалості, яка спричинила важкі наслідки. Зі слів Квятківського, слідство вважає, що цей посадовець неналежно поставився до виконання своїх обов'язків щодо здійснення контролю за ЛКП «Збиранка» і щодо провадження перевірок діяльності підприємства.

 

Прокурор області наголосив, що тепер слідство провадиться у двох напрямках — щодо дій органів місцевого самоврядування та керівників управління ДСНС у Львівській області. Однак для того, щоб визначити, чи є якісь порушення у діях посадовців, силовикам потрібні результати низки експертиз. Чотири експертизи нині тривають, а найбільша — комплексна судова експертиза життєдіяльності Грибовицького сміттєзвалища — запланована на наступний рік.

 

Бурмистер наполягає на підпалі

 

Реакція очільника Львівської міської ради Андрія Садового на активність прокуратури не забарилася. У повідомленні прес-служби ЛМР міський голова наголосив, що не розуміє, чому так повільно розслідують справу щодо підпалу на звалищі.

 

«На моє переконання, і я маю інформацію від ДСНС, причиною біди був підпал полігону. В мене є запитання, чому справа щодо підпалу розслідується дуже повільно, натомість основна увага береться на період, коли міським головою працює Садовий. Таке враження, що раніше полігону не було і він з'явився у 2006 році. Нехай триває слідство, хай буде суд, суд буде приймати рішення і це рішення буде виконуватись», — вважає Садовий.

 

Акції з прямими звинуваченнями Садового у трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі влаштовували просто у сесійній залі ЛМР

 

Бурмистер Львова переконаний, що в теперішньому розслідуванні йдеться не про пошук істини, а про те, щоб знайти крайніх і зробити одним з таких крайніх саме його.

 

«З точки зору самої системи, яка зараз працює, — це пошук крайніх. Думаю, будуть далі йти. Мета проста — зробити крайнім Садового. Я одним з перших давав відповіді на запитання слідчих. Я їм розповів що і як, на мою думку, необхідно врахувати. Зараз все йде за системою знайти крайнього і забути про саму причину, а причина — підпал. Треба бути активними і запитувати правоохоронців, чому справа про підпал розслідується дуже повільно», — обурюється міський голова Львова.

 

Водночас Юрій Квятківський розповів, що питання про підпал є складовою пожежно-технічної експертизи, яка все ще триває.

 

03.11.2016