Гройсман заповзявся збільшити мінімальну зарплатню у 2017 році до 3,2 тис. грн.

 

Кабінет Міністрів України планує від січня 2017 року підвищити мінімальну заробітну платню вдвічі – до 3 200 грн.

 

Про це заявив голова уряду Володимир Гройсман на засіданні Кабміну, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми пропонуємо, щоб у 2017 році мінімальна заробітна плата у країні дорівнювала 3 200 грн. Ми забезпечимо двократне збільшення заробітної плати. З 1 січня 2017 року жоден громадянин України не отримуватиме менше ніж 3 200 грн. як у державному, так і недержавному секторах", – сказав Гройсман.

 

У 2017 році споживчий кошик також оцінюватиметься в 3 200 грн. "Це означає, що вперше за 25 років мінімальна заробітна плата дорівнюватиме юридичному і фактичному прожитковому мінімуму. Ми завжди жили за межею бідності, отримуючи вдвічі менше коштів, ніж треба для життя", – сказав голова уряду.

 

Прем'єр доручив міністерству фінансів та міністерству соціальної політики врахувати позицію щодо підвищення мінімальної зарплатні в бюджеті 2017 року.

 

Нагадаємо, що в проекті бюджету на 2017 рік, презентованому Кабінетом Міністрів лише півтора місяця тому, передбачалося, що протягом року мінімальна заробітна платня зросте до 1 762 грн. (проти 1 600 грн. у грудні 2016 року).

 

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив у коментарі журналістам, що заплановане зростання мінімальної зарплатні не спричинить до росту інфляції і є обґрунтованим.

 

"За рахунок збільшення зарплати дотація бюджету Пенсійного фонду, зокрема, зменшиться. Основні витрати з державного бюджету будуть прив'язані до того, щоб працівники бюджетної сфери не отримували менш ніж 3 200 за рахунок балансування інших витрат і доходів. Безумовно, в такому разі буде здійснено перерахунок держбюджету, держвидатків на оплату праці, з одного боку, з іншого – будуть збільшені доходи Пенсійного фонду. Бюджет 2017 року збалансований", – зазначив віце-прем'єр, згідно з повідомленням "Лівого берега".

 

"Цей крок не вплине на зростання інфляції. Ми знайшли неінфляційну можливість збільшення зарплати", – прокоментував Розенко.

 

Віце-прем'єр додав, що Кабмін, зокрема, покладається на виведення зарплат з тіні у приватній сфері. "Безумовно, тепер доведеться бізнесу задуматися. Тому що, як ви знаєте, частина виплачувалася людям офіційно, виплачувалася тільки мінімальна зарплата, а все інше йшло в конверті. Ми хочемо таким кроком стимулювати бізнес, перевести в заробітну плату працівникам економію єдиного соціального внеску", – додав він.

 

26.10.2016