Республіканці й демократи в Конґресі США досягли угоди щодо бюджету на 2024 рік.

Проєкт оборонного бюджету передбачає 300 млн доларів на військову допомогу Україні.

 

 

Лідери Демократичної та Республіканської партій у Конґресі США у неділю, сьомого січня, досягли угоди щодо бюджету уряду в 2024 році. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters із покликом на слова спікера Палати представників республіканця Майка Джонсона та голови фракції демократів у Сенаті Чака Шумера.

 

Угода передбачає верхню межу для бюджету у розмірі 1,6 трлн доларів. З них близько 886 млрд доларів будуть скеровані на оборону, а ще 772 млрд доларів підуть на інші витрати. «Таким чином, уряд США зможе захистити від драконівських скорочень важливі внутрішні пріоритети – наприклад, підтримку ветеранів або послуги в сфері охорони здоров'я», – наголосив Шумер.

 

«Угода наближає нас до того, щоб запобігти непотрібному шатдавну уряду і захистити важливі національні пріоритети», – так прокоментував цю новину президент США Джо Байден.

 

Водночас міжпартійний компроміс, найімовірніше, залишить незадоволеним праве крило республіканської фракції в Палаті представників, яке наполягало на жорсткіших заходах економії.

 

Проєкт оборонного бюджету, узгоджений профільними комітетами обох палат американського законодавчого органу, передбачає 300 млн доларів на військову допомогу Україні. Законодавці також мають намір у разі потреби виділити на ті самі потреби 300 млн й у 2025 фінансовому році. Загалом допомогу Києву подовжено до кінця 2026 року.

08.01.2024