Президент України Петро Порошенко домовився з канцлером Німеччини Анґелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом про зустріч голів держав "нормандського формату" 19 жовтня в Берліні.

 

Про це повідомляє прес-служба президента за підсумком телефонної розмови Порошенка з Меркель та Олландом. Український президент брав участь у бесіді, перебуваючи з візитом у Норвегії.

 

Співрозмовники обговорили безпекову ситуацію на Донбасі. Президент наголосив на важливості спільної позиції України та країн Європейського союзу напередодні засідання Європейської ради, яке відбудеться 20–21 жовтня 2016 року у Брюсселі, де розглядатиметься стратегія відносин із Росією.

 

Адміністрація Президента повідомила, що зустріч 19 жовтня буде присвячена "спонуканню Росії виконати безпекову частину мінських домовленостей".

 

Берлінську зустріч "нормандської четвірки" було анонсовано тиждень тому. Планувалося, що переговори відбудуться на зворотному шляху Володимира Путіна з Парижа до Москви. Проте невдовзі президент РФ скасував свою поїздку до Франції через позицію офіційного Парижа щодо Сирії, а також відсутність згоди Франсуа Олланда на двосторонню зустріч із російським лідером.

 

Участь Путіна у перемовинах 19 жовтня наразі не підтверджена.

 

18.10.2016