Темний ліс

За кілька днів до Дня працівників лісового господарства голова Львівської ОДА Олег Синютка зробив шикарний подарунок усім причетним — скликав нараду щодо незаконних вирубів лісу на Львівщині. І замість теплих привітань доблесним охоронцям зелених легень планети під час наради реґулярно вживалося такі словосполучення, як «збитки на сотні чи на мільйони гривень», «відкрито кримінальне провадження» або «справу проти посадової особи лісництва передано до суду». Нема де правди сховати, захисники лісу на цей подарунок заслужили давно і не раз, бо те, що діється у їхній царині, важко назвати якось інакше, аніж системні крадіжки лісу.

 

Тотальний вируб у селі Вільхівці на Жидачівщині — згідно з паперами, звідси вивозять не «кругляк», а «дрова»

 

Вирубати заказник? Без проблем!

 

«І нічого більше нам не треба,

крім ялинок, сосен і беріз»

З сайту «Лісівник»

 

Трусити лісові господарства Львівщини систематично та цілеспрямовано почали після призначення нового прокурора області Юрія Квятківського. Наскільки цей трус буде результативним, покаже час, адже чимала роль у процесі належить найчеснішим та найгуманнішим у світі українським судам. Хоча цифри роботи і прокуратури, і поліції реально вражають.

 

За даними очільника головного управління Нацполіції у Львівській області Дмитра Загарії, за вісім місяців цього року до поліції надійшло майже 400 звернень від громадян про незаконні вируби лісу і за результатами перевірок  відкрито 326 кримінальних проваджень, тобто у 80% інформація від людей була правдивою.

 

Найбільше поліція розслідує проваджень за незаконне рубання лісу — 226, ще 55 відкрито за крадіжки, 30 проваджень відкрито за фактами службової недбалості певних посадовців і ще 15 — за привласнення чи розтрату майна, зловживаючи службовим становищем.

 

До суду передані 66 справ, у тому й справи-«мільйонники» проти посадовців «Галсільлісу» зі Старосамбірського району, де завдану шкоду обчислено сумою 1,12 млн грн, і Турківського району, чия діяльність, як стверджують правоохоронці, призвела до збитків на понад чотири мільйони гривень.

 

Водночас Дмитро Загарія поскаржився на те, що кілька десятків проваджень закрили, оскільки сума завданої шкоди не перевищує 60 тисяч гривень. Очільник міліції іронічно зауважив, що коли красти на менші суми, то можна це робити скільки завгодно разів, бо залишися без покарання. Тому, на думку керівника поліції Львівщини, варто спонукати депутатів внести зміни до закону, щоб таких прецедентів не було.

 

Фото з незаконною деревиною, яке поширювала прокуратура Львівщини

 

Та хоч дрібні крадіжки разом становлять вже геть немалі цифри збитків, реальний розмах зловживань вимальовується, коли розслідують масштабні крадіжки. Для прикладу, вже відома історія про злочинну групу, до якої входили посадовець УЛМГ та шерег бізнесменів. Завдяки сприянню чиновників підприємці з кількох областей отримували дозвільні документи на вивезення краденого лісу за кордон. За даними слідства посадовець управління видав понад 200 таких сертифікатів, на підставі яких за кордон вивезли 200 вагонів порід деревини, яку експортувати заборонено. Вартість цієї деревини — понад 30 мільйонів гривень. Слідство у цій справі триває, але вже видно й палиці в його «колесах» — суд вирішив, що для організатора цього бізнесу вистачить і домашнього арешту, хоча за куди менші суми та «прогрішення» часто беруть під варту.

 

Або ж історія з Радехівського району, де місцеві охоронці лісу так захопилися, що всупереч закону винищили 8 тисяч дерев, тобто цілий заказник державного значення «Лопатинський». Сума завданих збитків від такої лісоохорони сягнула 22 мільйонів гривень, і нині у цій справі триває суд.

 

Очистити ліс від «санітарів»

 

«Один із них прискалив миттю око
 Й прикинув діловито: «Скільки дров!»

З сайту «Лісівник»

 

Очевидно, що сотні кримінальних проваджень і десятки вже переданих до суду справ вказують на те, про що вже дуже давно волає громада — незаконні вируби лісу на Львівщині є системними й добре організованими. А завдання правоохоронних органів полягає в тому, щоби акурат довести цю системність і все-таки спробувати знищити гідру, а не лише рубати її голови, бо ж замість однієї відрубаної виросте дві нові.

 

Як не намагалися очільники лісового господарства Львівщини А. Дейнека (УЛМГ) та П. Пешко («Галсільліс») переконати, що вони провадять безкомпромісну боротьбу з крадіями, виходило у них це малопереконливо. Бо більшість промовців зазначали, що майже всі порушення відбуваються не внаслідок саме крадіжок лісу приватними чи юридичними особами, а через махінації персоналу цих господарств.

 

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства А. Дейнека розповів, що за 8 місяців цього року виявлено 433 випадки самовільних вирубів. За його даними в такий спосіб вирубано 2 219 кубометрів лісу, а збитки становлять майже 11,5 млн грн.

 

Ешелон лісу, який львівські активісти намагалися заблокувати влітку

 

Однак, як ми вже зазначали раніше, це лише верхівка айсберґа. Бо лише офіційно за документами на Львівщині вирубують мільйон кубометрів деревини щороку. А от скільки лісу вирубується, попри те, під час розмаїтих санітарно-очисних заходів чи приховується у сфальшованих документах, знають хіба самі учасники оборудок і ті, хто їх покриває.

 

Голова громадської ради при Львівській ОДА Степан Середа озвучив приблизні цифри незаконних вирубів. З його слів, спираючись на непрямі методи обчислень, можна припустити, що, крім офіційного мільйона, ще до 350 тисяч кубометрів лісу рубають незаконно. До того ж рубають добру ділову деревину, яку можна контрабандою дати на експорт, заробивши грубу копійку. За тими ж таки непрямими методами, якщо одна організована група продала 12 тисяч кубометрів за 30 млн грн, то 350 тисяч кубів влітає в астрономічну копійку — майже 900 мільйонів гривень. Правда, є за що боротися?

 

Саме тому посадовці, проти яких порушують справи, після звільнення перебираються в інші райони області, де знову діляться своїми знаннями з теорії та практики розпилу. Під час наради були озвучені щонайменше два такі випадки у лісових підприємствах області. Система чинить опір, і часом для виконання слідчих дій доводиться брати лісгоспи штурмом, як це було в Буську.

 

Офіційний розбір польотів у лісовій галузі відбудеться на сесії Львівської обласної ради. Як запевнив голова Львівської ОДА Олег Синютка, під час сесії будуть ухвалені й кадрові рішення. Найпевніше, йдеться про керівника «Галсільлісу» — підприємства, яке підпорядковане обласній раді. Тим паче, що не так давно про кадрові рішення говорив і заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк, який очолює  спеціальну робочу групу.

 

Очевидним є той факт, що самі кадрові перестановки не вирішать всіх проблем. Треба на законодавчому рівні закривати дірки, за допомогою яких спритники заробляють статки своїм дітям і знищують майбутнє чужих дітей. Для прикладу, на центральному рівні вже майже довершили свій задум заборонити суцільні санітарні вируби, «завдяки» яким найбільше вирубують ліс «наліво». Держлісаґенство запропонує Кабміну обмежити підстави для дозволів на санітарні вируби такими випадками, як всихання дерев, буреломи, вітровали та пожежі. Ухвалення цього рішення на урядовому рівні очікують вже незабаром. Так само не може далі тривати ситуація з контролем за діяльністю лісівників — Екоінспекція має дістати всі важелі для дієвого контролю, адже кілька останніх років здійснити перевірку діяльності лісових господарств можна було тільки з дозволу уряду.

 

15.09.2016