Теракти на Львівщині: питань більше, ніж відповідей

Цього тижня СБУ підірвала інформаційний простір повідомленням про те, що її працівники запобігли серії терористичних актів на Львівщині — група зловмисників планувала підірвати залізницю одразу на трьох ділянках.

Одного з диверсантів затримували навіть зі стріляниною. Пізніше почали спливати дивні деталі — виявилося, що СБУ затримала кількох ветеранів-добровольців, які воювали в батальйоні ОУН.

 

Арсенал, який СБУ виявила у месників

 

Їхні побратими влаштувати пікет з вимогою звільнити товаришів, але суд все ж постановив взяти їх під варту на два місяці. І попри заяви обох сторін щодо мотивів дій опонентів, запитань у цій справі все ще набагато більше, ніж відповідей.

 

Добровольці чи терористи?

 

Уранці 8 серпня СБУ повідомила, що на Львівщині попереджено низку терористичних актів на залізниці. Буцім група зловмисників планувала підірвати колію у трьох місцях, а одного з п'яти (згодом з'ясується, що лише чотирьох) затриманих піймали безпосередньо у момент закладення вибухівки. Щобільше, він почав відстрілюватися і навіть поранив одного з працівників спецслужби. Ті стріляли у відповідь і поранили зловмисника. Також у повідомленні було вказано, що під час обшуків у помешканнях затриманих знайшли багато зброї та боєприпасів.

 

Спроби довідатися більше подробиць чи отримати коментар від УСБУ у Львівській області того ж таки дня були безрезультатними — львівська прес-служба відсилала до Києва, в головний прес-центр спецслужби, де, своєю чергою, відсилали до вже оприлюдненого повідомлення, понад яке начебто вже й нема що сказати.

 

За якийсь час подробиці таки почали з'являтися, однак із геть несподіваного боку — лідер добровольчого батальйону ОУН, відомий революціонер Микола Коханівський оприлюднив заяву, в якій оповів, що СБУ затримала у Львові трьох бійців батальйону, які свого часу воювали в Пісках.

 

За версією Коханівського, ці затримання є помстою української влади за «націєзахисні» дії цієї структури, зокрема погроми офісу Ахметова та двох російських банків у лютому цього року, за що на Коханівського відкрили кримінальне провадження, а також акції проти хресної ходи вірних Московського Патріархату в липні цього року.

 

Коханівський також повідомив, що йдеться про трьох затриманих, відомих на псевдо «Партизан», «Негідник» та «Шпік». Він наголосив, що його бойових товаришів затримали без жодних пояснень та жодних звинувачень. «Другу "Шпіку" під час затримання прострелили ногу. У друга "Партизана" провели незаконний обшук в помешканні. Журналістів та адвокатів не пускають, пояснень не надають», — стверджує він.

 

На сторінці Добровольчого руху ОУН у Facebook звинувачення на адресу затриманих названо безглуздими, а про самих затриманих сказано, що це «свідомі українські патріоти», які «ведуть здоровий спосіб життя та мають достатній здоровий глузд, аби не займатися подібним ідіотизмом, який їм інкримінують». Пізніше на тій-таки сторінці з'явилося повідомлення про те, що затримали ще одного ветерана на псевдо «Велес».

 

Акція підтримки арештантів під львівським СБУ

 

СБУ порушило мовчанку під вечір 8 серпня, однак із прес-конференції очільника львівського управління нових фактів не надто і додалося. Пан Андрейчук у властивій йому дипломатичній манері говорити багато і мало сказати по суті, розповів, що підозру у підготуванні теракту оголосили чотирьом особам, а обшуки проводили у шести осіб, які проходять у справі. Ким саме є затримані, він також не сказав, а на прохання прокоментувати заяви Коханівського заявив, що СБУ захищає таємницю слідства і нічого про партійну приналежність затриманих не повідомляло.

 

Однак очільник львівського СБУ мав би знати, що Добровольчий рух ОУН не є партійною структурою. М. Коханівський свого часу був членом одного з відламів ОУН, однак його звідти виключили. Відтак говорити про якусь партійну прив'язку в цьому випадку не варто, тим паче, що лідер ОУН Богдан Червак відмежувався від затриманих.

«Заявляю, що затримані особи ніколи не мали і не мають жодного відношення до ОУН, як це подають окремі ЗМІ. Справжні ОУНівці – на фронті, у лавах ЗСУ захищають Україну. Очевидно, що за підготовкою теракту у Львівській області стоїть Москва і її спецслужби», — написав він на своїй сторінці у Facebook.

 

Цікавим є те, що хотів повідомити очільник львівського управління СБУ. Він продемонстрував журналістам документ, який виявився методичкою чи інструкцією зі створення організації, метою діяльності якої є повалення державної влади.

 

«У ній ідеться про те, що організація не має назви, не афішує своєї діяльності, аби не потрапити в поле зору правоохоронців. Але там детально розписано, як виготовляти вибухівку, як переробляти травматичну зброю, де шукати зброю. Зібрано й інформацію про всіх людей, які можуть володіти зброєю, це працівники поліції, інкасатори, працівники ДАІ», — розповів Андрейчук.

 

У методичці, зі слів Віктора Андрейчука, вказано, що обов'язково треба шукати кадри для організації, насамперед серед учасників Майдану, АТО, спортсменів, криміналітету, і вербувати людей через соцмережі.

 

Очевидно, що в такий спосіб начальник львівського СБУ хоче виставити затриманих як членів якоїсь підпільної групи, яка мріє повалити чинну українську владу, а тому грає на стороні ворога. Тим паче, що у затриманих, за даними СБУ, виявили десятки одиниць зброї та боєприпасів, що мало би свідчити про серйозність намірів досягти цієї мети.

 

Для суду зібраних спецслужбою арґументів було досить, щоби взяти 4 затриманих під варту на два місяці.

 

За димовою завісою

 

Складаючи докупи інформацію з різних боків, особа з мінімальним рівнем критичного мислення бачить, що пазли докупи не складаються.

 

Продемонстрована методичка також мало на що вказує по суті саме цієї справи. Українські радикали різних спрямувань вважають чинну владу не- чи навіть анти- українською і не втомлюються про це реґулярно заявляти, тож за старою звичкою — як за часів Кучми чи Януковича — готують собі базу для справжньої, за їхніми уявленнями, революції. Зрештою, прихильники конспірології готові з'їсти капелюх, доводячи, що цей документ спеціально підкинули під час обшуків, бо без нього жодних натяків на тероризм і диверсії в цій справі навіть не проглядалося — найбільше, що могли закинути правоохоронці, це незаконне зберігання зброї, а це, погодьтеся, дуже далеко від планування теракту.

 

Руки до незаконної зброї таки дійшли

 

До цього ж часу є певні числові неузгодження — спочатку говорили про 5 затриманих, під вартою опинилися четверо, а обшуки робили в шести осіб. Можливо, є ще якісь фіґуранти справи, які не є бійцями добробату, і СБУ це ретельно приховує. Можливо, саме ці люди, чи людина, і є ключовою фіґурою в цій справі. Але про багато інших подробиць Андрейчук пообіцяв розповісти пізніше, коли йому це вже дозволятиме таємниця слідства.

 

Є ще один цілком львівський нюанс: місцева СБУ має зуб саме на бійців ОУН. Як пам'ятаємо, свого часу між бійцями цього батальйону та працівником СБУ виник конфлікт, внаслідок якого працівника спецслужби важко поранили ножем разом із працівником Львівської ОДА. Офіційна версія каже, що вони серед ночі заступилися за таксиста, якому не хотіли платити добровольці. Суперечка перейшла у сутичку і дійшло до холодної зброї.

 

Можна припустити, що бодай цей трафунок був приводом для працівників спецлужб відстежувати діяльність ветеранів добровольчого підрозділу. Крім того, після подій минулого літа під Верховною Радою мало хто має сумнів, що СБУ вельми ретельно відстежують діяльність добровольчих структур, бо вважають їх джерелом потенційної небезпеки для чинної влади. І часами таки мають рацію, бо люди такого штибу можуть стати здобиччю чужинецьких спецслужб, навіть самі того не усвідомлюючи.

 

Щоправда, є ще один нюанс із тих, що їх люблять диванні конспірологи. Оголошення СБУ про те, що на Львівщині вона запобігла теракту, збіглося у часі з повідомленнями про напруження на адмінкордоні з Кримом, нібито стрілянину там та інформацією про затримання українських диверсантів на окупованому півострові. Після заяв Путіна про те, що «Україна вдається до терору», такі речі набувають геть іншого значення. Але чи це просто збіг обставин, чи частина якоїсь великої гри, знає дуже обмежене коло осіб, і вони геть не схильні ділитися цим знанням із широким загалом.

 

11.08.2016