Місія ОБСЄ зацікавилась проблемами меморіалу, що хоче звести єврейська спільнота.

 

У Коломиї перебували спостерігачі місії ОБСЄ, які вивчали питання відкриття реабілітаційного центру для учасників АТО і, серед іншого, зацікавились життям єврейської спільноти міста, що стверджує, що їй не дають звести меморіал на колишньому єврейському цвинтарі, повідомляє "Дзеркало Коломиї".

 

Як повідомляв Z, конфлікт між єврейською спільнотою та деякими громадськими активістами Коломиї виник через ділянку в старому парку, де раніше був єврейський цвинтар. Містяни виступили проти зрізання дерев, хоча спільнота стверджує, що має на це дозвіл. Також частина мешканців Коломиї виступає проти будівництва меморіалу на цій ділянці, але єврейська громада запевняє, що територія перебуває на її балансі і вони мають дозволи. У міській раді є різні документи, що дають протилежні свідчення.

 

«У Коломиї нема антисемітських настроїв, колись це місто населяли в основному євреї і конфліктів між націями не траплялось. Є поодинокі радикали, які вдаються до розбою. Але це не показник. Конфлікт робить не влада міста, не мешканці й навіть не «Правий сектор», а сам голова єврейської общини», – стверджує міський голова Коломиї Ігор Слюзар.

 

«Насправді дозволу на будівництво вони не мають і навіть не почали збирати документи на його отримання. Чому Яків Заліщикер розпалює пристрасті довкола єврейського питання – незрозуміло. Процедура однакова для всіх, закон є закон», – додав він.

 

05.04.2016