Дискутується питання облаштування єврейського цвинтаря в міському парку.

 

У Коломиї громадськість міста виступила проти облаштування єврейського цвинтаря в міському парку, хоч на цій ділянці і збереглись його залишки ще з XIX сторіччя, ідеться в сюжеті НТКВ.

 

Для обговорення питання у міській раді на зустріч зібрались представники місцевої влади, громадські активісти та єврейська громада міста.

 

Заступник міського голови Коломиї Володимир Бойцан зазначив, що до Ратуші надійшов лист від секретаріату уповноваженого з прав людини, в якому йдеться про занепокоєння фактами вандалізму щодо території меморіалу євреїв та про необхідність толерантного ставлення до національних меншин.

 

Голова єврейської громади Яків Заліщикер розповів про низку попередніх рішень міської влади, в яких зазначено, що територія площею 1,4 га належить єврейській громаді і там має бути облаштований цвинтар і меморіал. Серед іншого, він надав довідку від управління комунального майна Коломийської міськради, в якій зазначено, що територія, про яку йдеться, не є парком і не є землею комунальної власності.

 

Проте активісти не визнають чинність жодного з наведених документів і стверджують, що земля таки перебуває в комунальній власності, тож розробити проект облаштування ділянки може тільки міська рада.

 

На завершення дискусії сторони домовились підготувати на сесію міськради Коломиї рішення про призупинення будь-яких дій на території в парку, а управлінню комунального майна міста розробити проект облаштування території, що потім обговорять на громадських слуханнях.

 

10.03.2016