Європейський Центральний Банк знизив базову ставку за кредитами до нуля відсотків.

У повідомлення ЄЦБ, оприлюдненому в четвер, 10 березня, зазначається, що це рішення набуде чинності з 16 березня.

 

                     Маріо Драґі

 

Окрім того, Європейський Центробанк знизив ставку за депозитами з мінус 0,3 до мінус 0,4 відсотка, а також зменшив ставку за маржинальним кредитами на п’ять базисних пунктів – до 0,25% річних – повідомило німецьке ділове видання Handelsblatt.

 

ЄЦБ також ухвалив рішення з квітня цього року розширити програму придбання цінних паперів з 60 до 80 мільярдів євро в місяць і в рамках цієї програми почати скуповувати небанківські корпоративні облігації країн єврозони.

 

Президент ЄЦБ Маріо Драґі пояснив анонсовані дії тим, що прогнози щодо інфляції в єврозоні значно покращилися. Раніше прогнозувався річний рівень інфляції – один відсоток, тепер же – лише 0,9%. На 2017 рік раніше прогнозувався рівень інфляції 1,6 відсотка, зараз же передбачається лише 1,3%.

 

Нагадаємо, що ще січні цього року Драґі анонсував, що регулятор буде розглядати подальші заходи щодо стимулювання економіки євроленду. За його словами, інфляція демонструє нижчі показники, ніж прогнозувалося, на тлі чого буде потрібно переглянути грошово-кредитну політику.

10.03.2016