Священик чи ветеран?

Центр надання послуг учасникам бойових дій за місяць до офіційного відкриття став епіцентром драматичних подій, пов’язаних із обранням керівництва цієї структури. Ветеран АТО Юрій Досяк, який був одним з ініціаторів створення центру і фактично (хоч і не юридично) керував усією роботою, несподівано поступився у напівформальному конкурсі священику-редемптористу Романові Лагішу. Такий результат не влаштував активних ветеранів бойових дій, які у понеділок (29 лютого) прийшли в міську раду висловити свій протест проти такого рішення. Унаслідок бурхливої дискусії отець Лагіш склав повноваження. Та на захист став міський голова Львова Андрій Садовий, який заявив, що отець Роман залишається керівником Центру, а «деякі хлопці» ведуть себе «некоректно».

 

Юрій Досяк

 

Осередок для ветеранів та їхніх родин

 

Ухвалу про створення Центру надання послуг учасникам бойових дій Львівська міська рада прийняла у символічний день – на старий новий рік. Перед голосуванням міський голова Львова Андрій Садовий наголошував на тому, що це буде центр для ветеранів АТО та родин поранених і загиблих, а водночас підкреслив, що працюватимуть там так само ветерани АТО та люди, що втратили рідних під час бойових дій.

 

Згідно з ухвалою Львівської міської ради, у Центрі можна буде отримати правову підтримку, оформити пільги, субсидії, допомогу з працевлаштуванням та інші послуги без зайвих клопотів. Міська влада наголошувала, що центр діятиме не лише для учасників АТО, а й усіх учасників бойових дій та членів їхніх сімей.

 

Одним із найважливіших завдань, яке ставлять перед собою творці Центру, є створення повноцінної єдиної бази даних учасників бойових дій. За даними міської влади, зараз на обліку львівських соціальних служб та громадських організацій перебувають понад 3 тисячі воїнів АТО, а після демобілізації, запланованої на березень-квітень цього року, їх стане ще більше.

 

Для роботи центру було виділено приміщення по вулиці Пекарській, 41, однак там ще треба провести ремонтні роботи. Офіційне відкриття центру заплановано на квітень цього року. Та фактично, за кілька місяців до офіційного початку роботи Юрій Досяк та його команда уже проводили активну діяльність. Для цього їм виділили приміщення у Личаківській районній адміністрації.

 

Створення центру було спільною ідеєю кількох середовищ, що знайшла підтримку в міській раді, серед депутатів якої також є ветерани. Та всі причетні визнавали, що найбільша роль у цій справі саме за ветераном АТО Юрієм Досяком, який з власного досвіду розуміє, що саме найбільше потрібно для його колег-ветеранів, загорівся цією ідеєю і зібрав довкола себе команду однодумців. Також він заручився підтримкою партії «Самопоміч», від якої ішов на місцеві вибори, пропагуючи ідею створення такого центру.

 

Драма у каплиці

 

Після юридичного створення центру треба було офіційно обрати керівника структури. Його мали затвердити після зустрічей кандидатів з членами двох постійних комісій міської ради – з питань законності, депутатської діяльності та свободи слова і постійної комісії гуманітарної політики. Тоді ж виявилося, що на посаду окрім Юрія Досяка претендує ще й священик-редемпторист Роман Лагіш, який має досвід роботи у сфері соціального захисту.

 

Як розповів журналістам депутат Львівської міської ради Любомир Босаневич, обидва претенденти також зустрічалися членами міжфракційної депутатської групи з питань учасників АТО та їх сімей. «Нашу підтримку здобув Юрій Досяк, бо він справді живе цим проектом і знає, що та як треба робити. Натомість відповіді священика на конкретні питання були доволі розмитими. Ми нічого проти цього священика не маємо, але такий центр має очолювати людина, котра знає проблему із середини» - сказав він.

 

Проект одного з приміщень, підготований командою Досяка

 

Однак згадані вже комісії міської ради вирішили по своєму та віддали перевагу отцеві Лагішу. Відтак 26 лютого Романа Лагіша було призначено керівником центру, а Юрію Досякові запропонували посаду заступника. Це викликало збурення серед активістів, волонтерів та ветеранів АТО, які після утворення центру були майже на 100% упевнені, що його керівником буде саме Досяк. У соцмережах вибухнули дискусії, в яких переважно домінували конспірологічні теорії, які однак ніхто й не збирався гасити – принаймні, жодного публічного коментаря від мера з цього приводу не було. Під час понеділкової акції під стінами Ратуші  її учасники висували припущення, що призначаючи отця Лагіша, мер Львова хоче таким чином очолити процес і відтіснити ветеранів АТО від прийняття рішень.

 

Сам Юрій Досяк спробував знизити градус дискусії і написав великий пост на своїй сторінці у ФБ. Розповів, що готовий до компромісу, бо йому йдеться не про посаду, а про те, що центр реально працював.

 «Мені важливо, щоб Центр працював правильно – він повинен не лише надавати адміністративні послуги, а ще й стати незалежним майданчиком, котрий зможе об'єднати зусилля людей, що їм війна на Сході України і Революція Гідності вселили в голову особисту відповідальність за витягування країни з болота» - написав Досяк і зауважив, що йому регулярно допомагають працівники Львівської міської ради та «Самопомочі» і без них робота центру була би не такою ефективною.

 

Однак активісти та ветерани АТО, разом з депутатами з міжфракційної групи допомоги воїнам АТО вирішили з’ясувати позицію міського голови та причини такого його рішення. Частина з них, особливо, ветеранів бойових дій, була впевнена, що йдеться про якісь чергові інтриги проти них і вони голосно про це говорили, згадуючи усі минулі перипетії стосунків міського голови та ветеранів АТО, зокрема, щодо надання землі та житла у Львові.

 

Група з майже 50 активістів рушила в понеділок (29 лютого) ополудні до кабінету міського голови, щоби з ним зустрітися, однак пана Садового не було в кабінеті. Очікування мера нічого не дало, активісти тільки зареєстрували своє звернення. Натомість громовідводом стала начальниця управління кадрів міської ради і депутатка Львівської обласної ради Галина Бордун, яка мала на третю годину нараду з цього приводу.

 

Після дискусій перед входом до Ратуші її учасники перемістилися у каплицю на першому поверсі. Ветерани АТО хотіли знати, чому їхня думка була проігнорована, чому з ними ніхто не порадився у процесі призначення керівника центру, який буде займатися їхніми проблемами. Декотрі чітко ставили питання про те, що центр не запрацює, поки його керівником не буде Юрій Досяк.

 

Пристрасті не стихали. Коли Юрій Досяк знову повторив свої аргументи, що йому залежить на роботі центру, а не на посадах, присутні не заспокоїлися, а радше навпаки – почали вимагати, щоби прийшов отець Лагіш. Спочатку була озвучена інформація, що він перебуває за кордоном, однак пізніше новоспечений керівник Центру прийшов на імпровізовані збори. І без прелюдій оголосив, що залишає посаду, пообіцявши пізніше дати докладніші коментарі.

 

Підкилимна метушня

 

Відтак питання про керівника Центру залишається знову відкритим. Як розповів «Z» депутат Львівської міської ради від Української галицької партії Ігор Дякович, після цих зборів депутати мали зустріч з керуючою справами міської ради Мартою Литвинюк, яка повідомила, що кандидатуру Досяка на очільника Центру буде винесено на розгляд виконкому, запланованого на 4 березня. Відтак його кандидатуру ще раз обговорять дві згадані комісії ти приймуть рішення. Ігор Дякович розповів, що ветеранські організації налаштовані на цей раз контролювати кожен крок і домогтися призначення Досяка.

 

Зустріч активістів із отцем Романом

 

Дякович каже, що члени міжфракційної групи з питань учасників АТО та їх родин були обурені способом прийняття рішення щодо керівника центру.

«Ми виступали не проти отця Лагіша чи за Досяка, з яким я знайомий лише тиждень. Мене не задовольнила процедура, коли не дослухалися до рішення міжфракційної групи, яка займається питаннями АТО і не дослухалися самих учасників АТО, які там повинні отримувати допомогу. Ми воювали за те, щоби була дотримана процедура і щоби дослухалися до ветеранів АТО і ми цього домоглися», - говорить депутат.

 

Та як виявилося, ейфорія як прихильників прозорої процедури, так і конкретно кандидатури Юрія Досяка виявлася передчасною, бо вже наступного дня (1 березня) Андрій Садовий заявив через видання Zaxid.net таке:

«Отець Роман Лагіш є керівником Центру і наша задача – спільно сформувати якісну команду…Мені дуже прикро, що вчора некоректно себе поводили деякі хлопці, які на підвищених тонах спілкувалися з отцем Романом. Такі речі неприпустимі. Будь-яке рішення не можна приймати під тиском» - сказав міський голова.

 

Що з цього приводу тепер думає сам о. Лагіш наразі з’ясувати не вдається.

 

02.03.2016