Львівські ветерани вимагають виселити консульство Росії з незаконно зайнятої території.

 

Представники кількох львівських ветеранських та волонтерських організацій виступили із закликом виселити генеральне консульство Росії з будівлі та земельної ділянки, розташованих на вулиці Костя Левицького, 95: вони наголошують на тому, що дипломатична установа розташована незаконно і фактично окупувала земельну ділянку, котра є комунальною власністю Львова.

 

 

Про це йшлося на пресовій конференції у Львові, повідомляє "Львівський портал".

 

"Юридичною адресою консульства є вулиця Патона 7-А. Тобто ті приміщення, що розташовані на Костя Левицького, 95, не є юридичною адресою консульства, отже, згідно з міжнародними договорами, не можуть вважатись офіційною частиною РФ. Цікаво також те, що уряд країни сплачує відшкодування за функціонування консульства РФ власникам приміщення на вулиці Патона. Тобто консульства там немає, а власники отримують гроші. А функціонує воно на вулиці Костя Левицького", – розповів депутат Львівської міської ради, учасник бойових дій Ігор Шолтис.

 

Ініціативна група впродовж п'яти місяців вивчала діяльність консульства, надсилала запити у Міністерство закордонних справ, Міністерство внутрішніх справ тощо. Зі слів учасника бойових дій Андрія Лібича, у відповіді Міністерства закордонних справ на офіційний запит зазначено, що зовнішьополітичне відомство не надавало дозволу на розміщення Генконсульства РФ на вулиці Костя Левицького, 95. Відтак консульство самовільно у 2002 році переїхало на цю територію з вулиці Патона.

 

"Ми маємо достатньо доказів, аби визнати, що російське консульство розміщене тут незаконно, а територія, на якій воно перебуває, є окупованою так само, як і Крим", – заявив ветеран війни на Донбасі, активіст організації "Суспільство майбутнього" Антон Петрівський.

 

Юристи виявили низку неузгодженостей в оформленні права власності та користування на ділянках, зайнятих російськими дипломатами. У містобудівному кадастрі вказано, що на цій території розташовані п’ять будівель (дві житлові і три нежитлові). Згідно з даними із держреєстрів, там зареєстровані лише нежитлові будівлі. Є інформація про двох власників цих приміщень – вони отримували їх як подарунок. "А як виникло первинне право власності – наразі невідомо. Яким чином там розташувалось консульство, залишається невідомим", – підкреслила адвокатка Тетяна Могінська.

 

За адресою Левицького, 95 також розташовані два ОСББ. "Дата держреєстрації першого ОСББ – 1996 рік, при тому, що закон про ОСББ вступив у дію лише в 2002 році. У 1996 ніяких ОСББ в Україні не було", – зазначила Могінська.

 

Активісти скерують звернення до Львівської міської ради з вимогою перевірити законність використання земель міста. А до "Львівводоканалу" і "Львівсвітла" звертатимуться з вимогою припинити обслуговування об’єктів.

 

06.12.2021