Молдова отримала нового прем’єр-міністра.

Ним став Павло Філіп – екс-міністр в уряді лідера Ліберально-демократичної партії Влада Філата. За його призначення проголосували 57 депутатів зі 101 – повідомив молдавський інформаційний портал Publika.

 

 

Також вотум довіри отримав від парламенту й сформований Філіпом уряд.

 

 «Дякую колегам з парламентської більшості, які зробили все для того, щоб не допустити дострокових виборів. Дякую членам дипломатичного корпусу та партнерам з розвитку. В добрий час!», - заявив прем'єр-міністр Павло Філіп після голосування.

 

Тепер керівник кабміну і міністри повинні протягом трьох днів скласти присягу перед президентом країни.

 

Відзначимо, що програма діяльності уряду розписана на 51 аркуші і охоплює 18 розділів. У документі йдеться про боротьбу з корупцією, реінтеграцію країни, економічний розвиток та енергетичну безпеку. Левова частка програми сконцентрована на зростанні добробуту та поліпшенні якості життя громадян.

 

Павло Філіп за професією інженер. У політику він прийшов 2011 року, коли президентським указом був призначений на пост міністра інформаційних технологій і зв'язку. За його ініціативою була розроблена стратегія «Цифрова Молдова 2020». У цьому документі Міністерство інформаційних технологій і зв'язку поставило собі за мету розвиток інформаційного суспільства та IT-сектору. Зусилля Павла Філіпа були визнані в Женеві, де він був нагороджений медаллю Міжнародного союзу телекомунікацій.

 

До роботи в уряді Павло Філіп три роки керував акціонерним товариством Tutun CTC. А з 2001 до 2008 року був директором акціонерного товариства «Букурія». До цього він десять років працював на підприємстві. Був завідувачем відділу, головним інженером і заступником директора з виробничих проблем.

 

Павло Філіп закінчив Технічний університет Молдови, який тоді називався Кишинівським політехнічним інститутом. Потім він отримав диплом Міжнародного інституту менеджменту. Одружений, виховує двох дітей.

20.01.2016