Президент Молдови Ніколае Тімофті оголосив кандидатуру кандидата в прем'єр-міністри.

Ним став великий (за молдовськими мірками) підприємець Йон Стурза – повідомило інформаційне агентство Publika.

 

 

«Я підписав указ про призначення пана Стурзи кандидатом на пост прем'єр-міністра. Я виходив з того, що він уже обіймав цю посаду, у нього є досвід, він людина відома. Не всі фракції оголосили про готовність його підтримати», - заявив президент Молдови Тімофті.

 

У нового претендента за конституцією є 15 днів для представлення своєї програми і кандидатур для роботи в уряді, після чого він повинен пройти затвердження в парламенті.

 

«Я спробую найближчим часом розпочати консультації з партіями, представленими в парламенті. І не тільки з колишніми учасниками урядової коаліції. Я спробую домогтися підтримки більшості для призначення уряду, який я бачу політично незалежним, що складається з людей без чіткої політичної приналежності, з патріотів і професіоналів. Сподіваюся почати ці консультації вже завтра зранку», - сказав кандидат у прем'єр-міністри.

 

Стурзу за освітою економіст. Наприкінці 1990-х років він працював в уряді за президентства Петре Лучинського. Деякий час він вже очолював кабінет міністрів – з 19 лютого до 21 грудня 1999 року.

 

Останні роки Струза багато часу проводив у Румунії, де займався бізнесом. За даними журналу Forbes, статки нового претендента оцінюється майже в € 110 млн. Він вважається найбагатшою людиною Молдови.

 

Указ про призначення Струзи став спробою закінчити тривалу політичну кризу, через яку в Молдові розчарувалися західні партнери. 

22.12.2015