На заздрість Орвеллу

Перший переклад казки Джорджа Орвелла (насправді — Ерік Артур Блер) Animal Farm був українською мовою. В 1947 році Іван Чернятинський (насправді — Ігор Шевченко), напевно, знав, що відбуватиметься на наших теренах через 68 років.

 


 

Склянка тижня

 

В порядних товариствах з'ясовують стосунки за допомогою кулаків або дуельних пістолетів. Українські публічні особи не мають дотичності до «порядних товариств», тому роблять спроби проявити себе киданням гранчаків і нецензурною лексикою. Після звинувачень голови Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі в корупції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков мав би подарувати йому іменну зброю, а потім викликати на дуель, попередньо запросивши дивізію тележурналістів й анонсувавши дійство в соціальних мережах. Нічого такого не сталося, і міністр лише жбурнув склянкою в бік намісника. Найбільше при тому постраждала маринарка іншого міністра, але то вже технічні нюанси.

 

Потім Аваков повідомив, що подав на Саакашвілі до суду за наклеп, мав би, як джентльмен кинути йому рукавичку або дати по писку. Якщо днями екстраваґантний голова ОДА подасть в суд на екзальтованого міністра за дрібне хуліганство, то справу можна заносити до книги рекордів Гіннеса. Для цього там створять спеціальний розділ «Рафінований ідіотизм».

 

Заяви тижня

 

Крім Авакова, Саакашвілі бештав і прем'єр-міністра Яценюка. Спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана нечасто згадують у неґативному контексті, але і йому довелося долучитися до заяви, яка з'явилася після нового скандалу.

 

«Зараз як ніколи необхідні єдність, взаємна підтримка і спільна подальша робота президента, Верховної Ради та уряду. Питання про зміну прем'єр-міністра — не перебуває на порядку денному. Ми засуджуємо істеричну антивладну, антиурядову й антидержавну кампанію, організовану корумпованими олігархами. Також, ми вважаємо неприйнятними будь-які форми протистояння всередині парламентської коаліції як такі, що "ллють воду на млин" ворогів української державності і демократії», — йшлося в тій епістолі.

 

Написано було дуже неоковирно, але наступного дня до криків душі головних людей країни долучилися міністри з посланням про те, що «не треба розгойдувати човен». Цього зашорканого фразеологізму використано не було, але держслужбовці напружилися на таке:

«Уряд забезпечив функціонування і фінансування Національного антикорупційного бюро, Служби безпеки України та інших органів боротьби з корупцією. Додатково буде збільшено фінансування Антикорупційної прокуратури». Animal Farm перейшов на українську остаточно.

 

 

Курултай тижня

 

Очевидно, олігархи, які збиралися на свій маленький саміт, не були корумпованими, або не були олігархами, бо з ними, за логікою заяви президента і голів Верховної Ради та Кабінету Міністрів, мала б йти нещадна борня. Однак на Миколая відбулася зустріч українських олігархів та їхніх представників, на якій обговорювали економічну ситуацію в Україні та варіанти виходу з економічної кризи. Ініціатором зустрічі був народний депутат, екс-голова держадміністрації Донецької області Сергій Тарута. Потім він-таки говорив про ґлобальні й епохальні речі, якими ті, що зібралися в київському готелі, рятуватимуть Україну.

 

 

Абсурд тижня

 

Орвелл, тобто Блек, народився в Індії, яка на той час була колонією Великої Британії. Можливо, ні про факт існування «Тваринної ферми», ні про «1984» клерки з РЄ, ОБСЄ і Amnesty International не знають. Саме ці структури виявили, що закони України про декомунізацію не відповідають європейським стандартам і є ударом по свободі слова. Без злоби хочеться, аби десь в околицях Лондона, де АІ базується, випірнув підводний човен з якоюсь комуністичною символікою. Потім в Челсі або в Сохо можна зробити Голодомор. Для свободи слова це дуже помічне.

 

21.12.2015