Не мішки тягати

Український політикум тимчасово перетворився на зацофану школу напередодні перевірки з облно. В учбовому закладі до приїзду керівництва миють вікна і пастують підлогу, у владних кабінетах придумують, як гарніше показати себе американському віце-президенту.

 

 

Недоарешт тижня

 

За задумом Артура Конан Дойла, інспектор Лестрейд не був людиною з великим розумом, але, напевно, і цей персонаж не став би писати професору Моріарті в Швейцарію, що ви, пане злочинцю, приїжджайте, а ми вас заарештуємо прямо на вокзалі Ватерлоо. Сучасні засоби комунікації помітно проґресували від часів правління королеви Вікторії, а разом з ним збільшилася і неадекватність правоохоронних органів у країні, яка жодного стосунку до Конан Дойла не має.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков попередив Дмитра Фірташа, що його «запакують» безпосередньо в Борисполі, щойно олігарх зійде з борту літака Відень–Київ. Крім того, Аваков детально розповів, за що Фірташа будуть обмежувати в правах, згадав, що той привласнив мільярди кубометрів державного газу і нажив на афері з банком «Надра» стільки, що має сісти в українсьу в'язницю на строк від семи до дванадцяти років. Така перспектива Фірташа не зацікавила, і він вирішив відкласти повернення на історичну батьківщину.

 

Тож міністр продемонстрував абсолютну прозорість діяльності свого відомства, а олігарх заощадив на замовленні зайвого чартерного рейсу.

 

 

Прем'єр тижня

 

Візуально прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зовсім не схожий на мачо. Утім частина посполитих вимагає, щоб політик такого ранґу мав зовнішність як не Антоніо Бандераса, то бодай Адріано Челентано. Голова Кабміну вирішив подолати цю проблему не за допомогою пластичних хірургів, а власними діями, які пасували б найзапеклішому мачо.

 

Саме в такому контексті варто розцінювати його візит на атомний авіаносець Військово-Морських сил США «Гаррі Трумен» біля узбережжя Італії в Середземному морі, на військово-морській авіаційній базі збройних сил НАТО «Сігонелла». 

 

Візит відбувся на запрошення командувача 6-м флотом США і Командувача ВМС США в Європі.

Для тих, кому брутальність і мілітаризм байдужі, Яценюк підготував важливу інформацію про те, що протягом 2015 року доходи державного бюджету перевиконані більш ніж на 30%, а в проекті державного бюджету на 2016 рік Кабінет Міністрів передбачає на будівництво і ремонт доріг 3,3 мільярда гривень.

 

Прем'єр постарався сподобатися всім, а напередодні звіту уряду це дуже важливо.

 

 

Компромат тижня

 

Зіпсувати загальну позитивну картину для Яценюка поставив собі за мету голова Одеської обласної держадміністрації Міхеїл Саакашвілі. Грузин, якого на батьківщині минулого тижня позбавили громадянства, також перше анонсував інформаційну «бомбу», а підірвав її у вихідні.

 

«Варяг» з Кавказу звинуватив у корупційних діяннях політика і підприємця Давида Жванію, народного депутату від Народного фронту Миколу Мартиненка, голову «Енергоатому» Юрія Недашківського, гендиректора Східного гірничо-збагачувального комбінату Олександра Сорокіна і вже потім самого прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

 

Відбувалася «роздача слонів» на антикорупційному форумі в Одесі, де від Саакашвілі перепало олігарху Рінату Ахметову, який «доїть» Укрзалізницю, Мартиненко був згаданий і у справі Одеського припортового заводу, де через тіньові схеми зникло $ 700 млн. За компанію був згаданий також Ігор Коломойський, «Укрнафта» якого не сплатила податків на $ 1 млрд і має борг перед державою в $ 500 млн. Всюдисущого Дмитра Фірташа Саакашвілі звинуватив у крадіжці в держави $ 500 млн через його титанові та хімічні активи.

 

Про те, що Саакашвілі зазіхає на посаду прем'єра, говорилося вже давно. Тепер популярною є нова версія — цей витязь в тигровій шкурі створить якийсь антикорупційний політичний проект, який феєрично виступить на позачергових парламентських виборах. Орієнтовно в жовтні наступного року.

 

 

Секретар тижня

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов не часто тішить своєю появою засоби масової інформації. Але цього разу політика прорвало. Перше він опублікував статтю «Тероризм. Гібридна війна. Росія», де з притаманною йому своєрідною іронією констатував:

«Крим і схід України були для Путіна лише початком. Початком, що зламав систему колективної безпеки, зруйнував європейські кордони, змінив в регіоні паритет сил. І зараз гібридна війна російського розливу починає розповзатися по Європі».

 

Потім Турчинов висловив переконання про те, що Україна повинна запровадити жорсткий візовий режим з Росією. Ще згодом припустив, що Росія може вдатися до авіаударів у разі ескалації ситуації на Донбасі, і на завершення свого інформаційного спурту констатував: Росія бомбить Сирію зброєю, яку Україна віддала після Будапештського меморандуму.

 

На своєму кріслі Турчинов сидить впевнено, але нагадувати час від часу про власне існування необхідно навіть найбільш втаємниченим лицарям плаща і кинджала.

 

07.12.2015