В Молдові вдалося запобігти спробі проросійського державного перевороту.

Правоохоронні органи затримали 13 осіб, причетних до підготовки акцій насильницького захоплення влади в країні. Усіх їх звинувачують в тероризмі і спробі зміни державного ладуі й спробі створити Бессарабську республіку – повідомив молдовський інформаційний портал Newsmaker  з покликом на слова заступника керівника Генерального інспекторату поліції Молдови Ґеорґе Кавкалюка.

 

 

Саме Кавалюк повідомив пресі деталі про затримання терористів і їхні ймовірні плани. «У процесі обшуків у затриманих були вилучені військова форма, велика кількість зброї та боєприпасів, балони зі сльозогінним газом, а також топографічні мапи столиці Молдови – Кишинева і міста Бєльци. На мапах колами були обведені важливі державні установи, які вони планували захопити», – розповів він.

 

За його словами, спочатку члени угруповання планували захопити військову частину в Бєльцах і місцеву в'язницю. Потім, згідно з розробленим планом, щоб забезпечити себе фінансово, вони мали намір захопити офіси великих приватних компаній. Черговим пунктом в плані кримінального угруповання було захоплення квартир, де мешкали високі чини правоохоронних органів.

 

Кавкалюк також зазначив, що двоє зі затриманих – громадяни Росії, а ще двоє – з Донецької області. Всі вони часто відвідували Придністровський регіон Молдови і Донбас.

 

Якщо провина затриманих буде доведена, їм, за молдавським законодавством, загрожує довічне тюремне ув'язнення.

27.11.2015