Облрада вирішила забрати в уряду право надавати добровольцям статус учасника бойових дій.

Рішення про надання цього статусу добровольцям, згідно з прийнятим рішенням облради, прийматимуть спеціальні комісії при РДА та виконкомах. Фінансувати пільги облрада пропонує з місцевих бюджетів.

 

Як інформує видання "КУРС", Івано-Франківська обласна рада на своєму засіданні 9 жовтня ухвалила рішення "Про статус бійців добровольчих батальйонів у зоні АТО на Сході України". Рішення передбачає надання статусу учасника бойових дій добровольцям всупереч постанові Кабміну. 

 

За інформацією "КУРСу", рішення передбачає визнання "бійців добровольчих формувань, які були створені або самоорганізувалися, та брали участь в АТО за умови, що вони в подальшому були включені до ЗСУ, МВС, Національної гвардії та інших офіційних військових формувань" учасниками бойових дій. Водночас, перелік військових формувань, на які поширюється це рішення, складатиме спеціальна комісія при ОДА. 

 

Надання статусу УБД добровольцям за цим рішенням облради здійснюватимуть спеціальні комісії при РДА та виконкомах міст області. Фінансування пільг рішення покладає на місцеві бюджети. Порядок вручення посвідчень повинні визначити ті самі комісії РДА та міст. Водночас, комісія при ОДА має розробити Положення, що визначатиме порядок і терміни, а також відповідальних осіб з реалізації рішення обласної ради.

 

Крім того, сесія обласної ради прийняла звернення до президента, глави уряду та парламенту. Івано-франківські депутати запропонували у ньому керівництву держави офіційно визнати бійців добровольчих формувань у зоні АТО учасниками бойових дій через внесення змін до п. 20 ст. 6 ЗУ "Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту".

 

Варто додати, що п. 20 ст. 6 цього Закону вже передбачає надання статусу учасника бойових дій "особам, що були у складі добровольчих формувань", які пізніше були включені до складу ЗСУ, МВС, НГУ та інших законно створених військових формувань та правоохоронних органів. Втім, порядок надання статусу учасника бойових дій цим особам визначає уряд. За постановою Кабміну, питання про надання статусу учасника бойових дій вирішує міжвідомча комісія, створена Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

 

За інформацією "КУРСу", на Івано-Франківщині дія рішення облради поширюватиметься на 128 осіб. Водночас, в Україні учасниками бойових дій зі складу учасників антитерористичної операції визнали вже щонайменше 124 тис. особи.

 

09.10.2015