Сирійська пастка для Росії?

Армія Башара Асада пішла у наступ. ЇЇ підтримує російська авіація і навіть ракетні війська Каспійської флотилії. Та атакують урядові сирійські війська не бойовиків ІДІЛ, а редути поміркованої опозиції, які попередньо зазнали бомбардувань від російських бойових літаків. Ошелешений Захід поки що перебуває в пошуку правильної реакції.

 

 

 

Отже, на північному заході Сирії тривають серйозні бої між силами сирійської урядової армії і повстанцями з поміркованої опозиції. Армію Башара Асада підтримують на землі бойовики ліванського фундаменталістського руху «Хезболла», а з повітря — російські ВПС.

 

Урядова артилерія прасує позиції повстанців у провінціях Хама й Ідліб, а також в долині Аль-Габ. Хоча ще два місяці тому збройні сили опозиції там самі серйозно потіснили війська Асада. Якщо ж тепер опозиціонери не встоять у долині, то урядовим військам вдасться прорватися  до узбережжя Середземного моря — стратегічно важливого реґіону для режиму Асада.

 

Жодних бойовиків «Ісламської держави Іраку й Леванту» в зоні наземної операції немає. Є війська, підтримувані Сполученими Штатами та їхніми партнерами з коаліції.

 

 

Паралельно з наступом у Сирії урядових військ в Брюсселі відбувалася зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО. Зайве казати, що першим пунктом порядку денного була актуальна ситуація в Сирії, російська військова присутність, підтримка Кремлем Башара Асада.

 

«Ми бачимо, як в Сирії зростає воєнна активність російських військ. На зустрічі ми маємо оцінити, наскільки ця ситуація може загрожувати країнам-членам Альянсу», — оголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, відкриваючи брюссельську зустріч.

 

 

Він закликав Росію припинити підтримку режиму Башара Асада і зосередитися на боротьбі з «Ісламським державою». «Я стурбований тим, що Росія в основному атакує не "Ісламську державу", а інші опозиційні групи, тим самим підтримуючи режим Асада», — заявив Столтенберґ.

 

Голова Пентагону Ештон Картер був різкішим і конкретнішим у своїх висловлюваннях. Він назвав російські авіаудари «фундаментальною стратегічною помилкою, яка продовжить громадянську війну в Сирії». США, запевнив Картер, не співпрацюватимуть з Москвою, поки вона «дотримується помилкового підходу», тобто підтримує Башара Асада.

 

 

Пролунало у словах керівника американського військового відомства й недвозначне застереження Кремлю: «Дії Росії матимуть серйозні наслідки для неї самої. Найближчими днями Росія може зазнати в Сирії втрат». Це вже схоже не на що інше, як на пряму погрозу вжити воєнних заходів у відповідь на російські авіаудари по союзниках Америки.

 

Хоча, як можна зрозуміти з коментарів для преси й підсумкових резолюцій форуму НАТО в Брюсселі, якогось чіткого плану, як протидіяти Росії в Сирії, Північноатлантичний Альянс виробити не зумів. Занадто швидко розгорталися події, занадто ошелешені російським нахабством виявилися лідери західних країн. Раз російська авіація бомбардує території, контрольовані сирійською опозицією, раз російські літаки нахабно вдираються в турецький повітряний простір й навіть беруть на приціл турецькі винищувачі, а раз російська флотилія на Каспії починає обстрілювати крилатими ракетами цілі в Сирії, не надто переймаючись, що кілька ракет впаде на Іран. Чому Захід, передовсім США, виявився неготовим до такого розвитку подій?

 

Два комітети Конґресу Сполучених Штатів вивчають ймовірні прорахунки американських розвідувальних служб, які не змогли передбачити темпи й аґресивність російського воєнного втручання в Сирії. Існує підозра, що американських розвідників несподівано заскочили і стрімкість та рішучість російських повітряних нальотів в Сирії, і те, що вони атакували насамперед підтримувані Заходом повстанські угруповання, а не позиції «Ісламської держави».

 

Тож комітети з розвідки Сенату й Палати громад Конґресу США розглянуть питання про те, чи не проґавили славні американські розвідники ознак прийдешнього російського втручання в громадянську війну в Сирії на боці свого старого союзника Асада.

 

Думки незалежних експертів розділилися. Одні стверджують, що розвідка бачила, як розвиваються події, але не усвідомлювала масштабів. Інші вважають, що американське військове командування навмисне дозволило росіянам вільно розігрувати свій сценарій, аби ті глибше влізли в халепу. Можливо, справді для Росії була підготована ще одна пастка на кшталт кримської й донецької.

 

 

Зрештою, більшість росіян підтримують воєнні дії своєї армії в Сирії. Згідно з даними опитування громадської думки, яке здійснив «Левада-Центр», таких нині аж 72 відсотки. І при тому 78% опитаних не відкидають того, що участь Росії у сирійському конфлікті може перерости у «новий» Афганістан для країни.

09.10.2015