Вторгнення російських літаків до Туреччини не схожі на випадковість.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ – повілромило радіо Deutschlandfunk.

 

 

Столтенберґ  зазначив,що Росія не надала Північноатлантичному Альянсу жодного реального пояснення причин порушення повітряного простору Туреччини. За його словами, такі інциденти, які трапилися нещодавно в небі країни-члена НАТО є неприпустимими.

 

«Для нас це не виглядає як випадковість – це серйозне порушення повітряного простору, і насправді у вихідні дні було два порушення. Це нас утверджує в переконанні, що це не виглядає як випадковість, що порушення тривало протягом тривалого часу в порівнянні з попередніми порушення повітряного простору, які ми спостерігали в інших місцях в Європі, і тому ми сприймаємо це дуже серйозно», – застеріг Єнс Столтенберг.

 

Генеральний секретар НАТО також відзначив, що останнім часом спостерігається значне збільшення російської військової присутності в Сирії, у тому числі наземних військ і ВМС. Столтенберґ наголосив, що це викликає «величезне занепокоєння» у НАТО, і закликав Москву утриматися від подальшої ескалації ситуації.

 

У вівторок, 6 жовтня, влада Туреччини повторно викликали російського посла для пояснень з приводу другого порушення повітряного простору країни за два дні, після того як ще один російський бойовий літак, за даними Анкари, вторгся в турецький повітряний простір.

 

Москва поки що не виступала з офіційними коментарями з приводу повторного інциденту. У Міністерстві оборони Росії порушення повітряного простору Туреччини попередньо пояснили помилкою, пов'язаною з місцем розташування летовища і поганою погодою.

06.10.2015