Вона працює!

Вже третій день у Львові працює «Наша нова поліція». У День державного прапора (в неділю, 23 серпня) понад 400 курсантів склали присягу на площі Ринок і стали цілком новим підрозділом міліції Львівщини — батальйоном патрульної поліції. А ввечері патрульні вийшли на своє перше чергування вулицями Львова.

 

Після присяги. Знимка Віталія Грабара. Аґенство LUFA

 

Поліція поки що є чи не найбільш вдалим з огляду на сприйняття суспільства проектом чинної влади. Недаремно на присягу приїхав очільник уряду Арсеній Яценюк разом к групою депутатів-однопартійців. Прем'єр  запевняв, що реформа МВС йтиме далі, а крім того, Україні потрібна нова прокуратура та нові суди.

 

Нова якість

 

Патрульна поліція у Львові — це нова якість правоохоронної системи, хай би як би пафосно на перший погляд це звучало. Однак цей пафос видається доречним, якщо згадати, що документи на конкурс подали понад 13 тисяч осіб, з яких відібрали 600 (двісті з них ще відбувають навчання). Тобто конкурс на роботу у патрульній поліції перевищував 20 осіб на місце, а це більше, ніж на найпопулярніший факультет найпопулярнішого вишу України.

 

Крім того, 80% патрульних мають вищу освіту за іншими спеціальностями, багато з них є людьми, які зарекомендували себе на попередніх місцях праці, чимало пройшли Майдан, а декотрі встигли повоювати на сході. І лише 9,8% патрульних раніше працювали у правоохоронних органах. Також варто зауважити, що п'ята частина усіх патрульних — жінки. І, напевно, найбільше знана серед них — невістка загиблого генерала Кульчицького Ірина, призначена заступником командира однієї з рот.

 

Знимка Віталія Грабара. Аґенство LUFA

 

Ще одним важливим моментом є мотивація для вступу до поліції. Чимало з нових поліціянтів готові спробувати на власному досвіді перетворити міліцію, яка втратила залишки довіри під час подій на Майдані, на справді правоохоронний орган, орієнтований на захист громадян.

 

Як розповів Z командир однієї з рот патрульної поліції Андрій Бучин, його привело в нову структуру саме бажання допомагати людям. Раніше він працював у будівельній фірмі, де заробітна платня була вища ніж та, що обіцяють у поліції, однак він зважився радикально змінити своє життя. Крім того, зізнався Андрій, робота у поліції стала реалізацією його мрії дитинства.

 

Новоспечний командир роти розповів, що навчання відбувалося цікаво та без проблем, а от напередодні присяги він дуже мало спав через великі обсяги організаційної роботи. Він також зазначив, що родина поставилася до його вибору з розумінням і підтримала його, але тепер усім доведеться звикати й пристосовуватися до нового ритму життя.

 

Нову поліцію — по всій Україні

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів після церемонії присяги, що на черзі до «запуску» нової поліції вісім міст України. Йдеться про Одесу, де присягу приймають вже сьогодні, а також Харків, Миколаїв, Луцьк. Крім того, нині навчання відбувають курсанти в Хмельницькій та Закарпатській областях. Зі слів міністра, незабаром на дороги вийдуть патрулі оновленої дорожньої поліції. Спершу вони патрулюватимуть трасу від Києва до Житомира.

 

Натомість Арсеній Яценюк наголосив на тому, що реформування МВС є першою ланкою  у зміні роботи всієї правоохоронної системи. «Це один з елементів української правоохоронної системи, який ми повинні змінити. А крім того, треба реформувати прокуратуру і суди, створити Бюро національних розслідувань, щоби вся правоохоронна система була як нова поліція», — сказав прем'єр.

 

Разом з Аваковим він дуже просив львів'ян підтримати нових патрульних і допомагати їм. Своєю чергою міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що очільник поліції Юрій Зозуля матиме підтримку бурмистра та всієї громади.

 

Перші кроки

 

Зрозуміло, що до нової структури якийсь час буде посилена увага. І не тільки, щоб зробити «селфі з копом», а й для того, щоб покритикувати їхню роботу, адже ніхто не обіцяє, що все буде гладко. У цьому на власному досвіді переконався начальник патрульних Юрій Зозуля, якому обікрали автівку після його приїзду з Києва. Поки що викрадене не знайшли, тож очільнику патрульних залишається сподіватися, що це була акція якихось ґастролерів, а не цілеспрямований крок для його дискредитації.

 

Знимка Віталія Грабара. Аґенство LUFA

 

Та плюсів поки що більше. Наприклад, один з поліціянтів перед першим чергуванням запропонував руку і серце своїй коханій і вона відповіла згодою. Колеґи, знаючи про його намір, допомогли величезним букетом квітів.

 

Рекламним рушієм для нової структури стали соціальні мережі. Здавалося, що вони жили тільки тим, що діється навколо нової поліції, і постійно подавали свіжі новини з цього приводу. У ніч першого чергування патрульних хвалили за те, що складали протоколи на торговців алкоголем у мікрорайоні Рясне, дорікали їм тим, що на виклик на вулиці Лінкольна, де бабуся залишилася зачинена в помешканні, прибули аж три патрульні автівки, дякували за те, що у Винниках вгамували охочого до голосної музики посеред ночі.

 

Соцмережі зафіксували й перше ДТП за участю нових патрульних — на вулиці Шухевича поліційне авто «поцілувало» задні дверцята мікроавтобуса. Ніхто нікуди не тікав, не знімав номери — на місце прибула інша патрульна машина, яка оформила аварію.

 

Також очевидці описували випадок в одному з ресторанів Львова, куди патрульні приїхали, щоб угамувати бійку. Як написав користувач Ігор Михаленич, «полісмени були зовсім нерішучі».

 

Знимка Віталія Грабара. Аґенство LUFA

 

«В одного з підозрюваних у бійці був ніж (кобура виглядала з під футболки), так ті навіть не провели первинний огляд, а од в друга підозрюваного, який прийшов пізніше, цей огляд провели і виявили складний ніж (мисливського/військогового типу). Поки не приїхала міліція, ніхто не міг розібратися в ситуації», — розповів він.

 

З іншого боку, на вулиці Підвальній патруль діяв дуже чітко та злагоджено, коли довелося затримати двох дам напідпитку в авті. Як пишуть очевидці, «Ланос» врізався у маршрутне таксі так, що в автівки відлетіло колесо. Водійка та пасажирка зчинили бучу і намагалися втекти, однак водійку таки затримали.

 

«Дівчина-поліцейський, котра обшукувала власницю авто, швидко скрутила водійку. Учасницям ДТП на вигляд років по тридцять. Обоє були у стані алкогольного сп'яніння. Їх затримали, водія авто додатково відправили на наркологічну експертизу», — написали учасники групи «Варта-1» у мережі Фейсбук.

 

Очевидно, що протягом якогось часу трапиться ще не один курйоз чи ДТП за участю патрульних. Вони не ідеальні, а є частиною нашого суспільства. Важливо те, що вони захотіли щось змінити і намагаються це зробити. Практично всі, хто мав справу з новою поліцією, зазначають вміння спілкуватися з людьми, чемність і коректність її представників. А професійний досвід прийде з роботою. Як писав свого часу чеський президент Вацлав Гавел, ліпше витратити п'ять років на помилки, ніж п'ятдесят років на саботаж.

 

25.08.2015