Європа майже не постраждала від втрати Росії як ринку збуту для своєї сільськогосподарської продукції.

Навпаки, аґрарії Європейської Унії лише наростили експорт на 5%, або на 5 мільярдів євро. Про це йдеться в доповіді, підготованій Європейською Комісією.

 

 

Через рік після запровадження Кремлем продовольчого ембарґо Єврокомісія підбила підсумки впливу російських санкцій на сільськогосподарський сектор Європи. У доповіді, опублікованій на сайті ЄК, зокрема, вказано: «Головні успіхи були досягнуті завдяки підвищенню продуктового експорту в США, Китай, Швейцарію та на інші азійські ринки, зокрема в Гонконґ і Південну Корею».

 

За даними Єврокомісії, істотно зріс експорт м'яса, м'ясної та молочної продукції, але водночас виробництво фруктів та овочів впало на 10 і 12% відповідно.

 

«Це не дивно, оскільки Росія була ключовим ринком збуту для європейських фермерів серед неєвропейських ринків», — наголошується в доповіді.

 

Єврокомісія вважає успішними заходи, які були спрямовані на зниження втрат європейських фермерів. Щобільше, продовольче ембарґо дозволило Європі прискорити перемовини з іншими країнами. Як приклад наводиться недавня угода про зону вільної торгівлі з В'єтнамом.

 

«Санкції навчили всіх учасників ринку — Єврокомісію, країни Європейської Унії, індустрію, а також простих фермерів — диверсифіковувати свої поставки і ринки збуту», — йдеться у доповіді.

 
07.08.2015