Шоу на тлі деґрадації

Українська політика не потребує свого Джима Генсона, який би створив сучасне Маппет-шоу, де висміяв все, що відбувається в будинку під куполом та інших поважних установах. Наші діячі самі вміють виставляти себе на посміховисько.

 

Ще сорок років тому Генсон вже мав усіх ляльок з українського політикуму

 

Ганьба тижня

 

Трансляції парламентського телеканалу «Рада» треба маркувати червоним квадратиком, бо часом засідання законодавчого органу можна трактувати як порнографію — вульгарну і безглузду. Цього разу народні депутати продемонстрували свої найгірші риси голосуванням за закон про реструктуризацію валютних кредитів (1558-1), який зобов'язує банки реструктуризувати усі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості та за курсом на дату укладення такого договору, тобто вічнозелений тепер може коштувати і 8 гривень, і навіть 5 гривень 05 копійок.

 

Законопроект був рафіновано популістським й ухвалювали його з порушенням реґламенту, що вже є нормальною традицією. Кволі спроби молодих нардепів реабілітуватися і відкликати свій голос наступного дня нагадували хрестоматійне «пацан слово дав, пацан слово забрав».   

 

Парад популізму, який може коштувати банкам близько 100 млрд грн., пояснити можуть лише конспірологи. Поки що найдикіша версія — усе те неподобство якось інспірував президент Петро Порошенко, щоб на тлі нардепів, які остаточно пустилися берега, виглядати дуже пристойно.

 

Тепер голова держави 1558-1 заветує, і народ побачить, хто дбає про економіку

 

Децентралізація тижня

 

Петро Порошенко презентував проект змін до Конституції України у частині децентралізації влади. Чомусь відразу заспокоїв законодавчу гілку влади тим, що зміни Основного закону не означають зміну чинної Верховної Ради. Так само розвіяв страхи тих, хто надто сильно цікавиться політикою, заявивши: «Вкотре наголошую, що денцентралізація не означає послаблення центральної влади у таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод».

 

З усім обізнані експерти-політологи, яким Петро Олексійович не симпатичний, бо так написано в їх функціональних обов'язках, чи несимпатичний від щирого серця, зауважили, що ініціативи ґаранта Конституції нібито розширюють його повноваження, а інститут префектів, які з'являться в процесі адміністративно-територіального переформатування, дуже нагадують комісарів, що виконують роль «ока государевого» при кожному місцевому очільнику.

 

Президент заспокоїв, що про жодну федералізацію у цьому контексті не йдеться
 

Міністр тижня

 

У стилі Нестора Махна пройшовся південними степами шеф МВС Арсен Аваков. За кілька хвилин головний міліціянт розформував Управління ДАІ Миколаївської області. Понад 300 працівників цього підрозділу виведено за штат. Вони пройдуть процес переатестації, і якщо до них не буде зауважень, зможуть далі служити в міліції. Після того Аваков традиційно звітував у соціальній мережі Facebook: «Вранці звільнив весь склад ДАІ Миколаївської області. Набридло терпіти безсоромні очі, які не приймають змін». Патрулюватимуть тепер вулиці південного міста бійці «Кобри» і «Миротворця».

 

Зі слів Авакова, з часом підрозділи ДАІ на шляхах держави поступово замінятимуть працівники нової патрульної служби. 4 липня її працівники вийшли на вулиці Києва, а в серпні з'являться у Харкові, Одесі та Львові. Таким позитивом Аваков конче мусив пописатися, бо не міг не чути слів Порошенка про те, що МВС — найкорумпованіша структура в країні.

 

Крісло під цим міністром хитається відчутно, тому можна чекати нових кавалерійських атак на провінційні управління внутрішніх справ з подальшими відповідними організаційними висновками.

 

Головне — не забути після нової каральної експедиції «залізти в Інтернет»

 

Тайняк тижня

 

Верховна Рада підтримала 340 голосами подання президента про призначення нового голови СБУ. Ним став Василь Грицак, який в органах ще відтоді, коли вони називалися КДБ. Претензії до нової «людини президента» (а того, що цей лицар плаща і кинджала йтиме у фарватері Порошенка, а не викидатиме самостійні гоцки, як його попередник Валентин Наливайченко, ніхто не бере під сумнів) з'явилися тільки в «Самопомочі», яку зацікавили статки новопризначеного керівника. Особливо кумедно виглядає наявність у Грицака на обійстю старого доброго Гарлей-Девідсона.

 

Потім колупати біографію стало «Радіо Свобода», яке з'ясувало, що син голови СБУ, працюючи заступником прокурора Святошинського району столиці, вставляв палки в колеса «автомайданівцям» під час Революції гідності, а дружина, пані Грицак, має дуже добрий бізнес з купівлі-продажу м'яса, який вона налагодила з представниками колишньої Партії реґіонів.

 

Соленізант тим не переймався, а з'явився в телеефірі порошенківського каналу, де розповів трохи цікавого. Наприклад, про те, що в країні існує ще п'ять «гарячих точок», де можливі спалахи сепаратизму, а серед працівників СБУ є зрадники, але їх вираховують і карають. Полішинель зі своїми секретами почервонів.

 

Гарлей в Грицака є, залишилось взнати, чи має він «косуху» 

 

06.07.2015