Бої за кадри у львівській податковій

Активісти низки громадських організацій Львова висунули ультиматум керівнику Державної фіскальної служби України (ДФС) Роману Насірову, в якому вимагають до кінця робочого дня 11 червня призначити нового начальника львівських податківців з-поміж переможців конкурсу або ж подати арґументовану відмову й оголосити новий конкурс. Якщо цього не станеться і спроби кулуарно призначити «парашутистів» з Києва триватимуть далі, активісти погрожують у п'ятницю заблокувати будівлю на Стрийській, 35.

 

Роман Насіров провокує львівських активістів на різкі рухи

 

Безконечний конкурс

 

Конкурс на заміщення вакантної посади начальника головного управління ДФС у Львівській області мав би відбутися ще у грудні минулого року, однак, як твердить активістка громадської організації «Варта-700» Надія Шелестак, його затягували, як тільки могли. Щойно після нового року громадським організаціям вдалося дотиснути відповідальних осіб з Києва, відтак конкурс відбувся на початку березня. Із 16 претендентів обрали двох, котрі набрали найбільше голосів, — правника Маркіяна Мальського та підприємця Михайла Коропецького, результати передали до Києва і відтоді до минулого тижня зі столиці у цій справі було геть тихо, попри те що громадські активісти реґулярно надсилали до Києва листи із запитами щодо реалізації умов конкурсу.

 

Маркіян Мальський та Михайло Коропецький — двоє кандидатів, що перемогли у конкурсі на посаду керівника львівських податківців

 

Аж поки увечері минулого четверга (4 червня) під час засідання Громадської ради при голові ОДА не з'явилася пані Ірина Столярик — чинний начальник управління ДФС в Івано-Франківській області — зі слів тієї ж таки Шелестак, з натяками на те, що це ймовірна київська кандидатура на вакантну посаду головного податківця у Львові.

 

Учасники засідання кажуть, що так і не змогли достеменно зрозуміти, для чого пані Столярик прийшла на це засідання, однак реакція навіть на натяк щодо її можливого призначення була бурхливою — громадські активісти попросили її залишити залу після обговорення, яке відбувалося, як пишуть в соцмережах, у дуже жорстких за тоном формулюваннях.

 

Ірину Столярик в податкову львівської області не пустить місцева громада

 

Після того з'явилися легкі натяки на те, що це, мовляв, голова ЛОДА Олег Синютка тягне до себе франківські кадри. Джерела «Збруча» цю інформацію не підтвердили. Водночас, якщо зіставити сухі дані кар'єри обох посадовців, то видно, що Ірина Столярик переїхала з Тернополя до Франківська восени 2010 року, коли Олег Синютка вже понад три роки був першим заступником міського голови Львова. З такою ж ймовірністю можна говорити й про «тернопільський слід», адже голова ЛОДА родом з Тернопілля, а пані Столярик працювала там від 1983 до 2010 року.

 

З іншого боку, в надрах Інтернету можна знайти інформацію про добре знайомство очільниці франківських податківців з колишнім головою ДФС та сьогоднішнім очільником Фонду держмайна Ігорем Білоусом і що саме це знайомство нібито допомагає їй у сходженні кар'єрною драбиною. Співрозмовники «Z» не називають жодних прізвищ, однак переконані, що без сильного дружнього плеча у цій ситуації не обійшлося.

 

Ні парашутистам!

 

Надія Шелестак каже, що активістів обурила ймовірність розвитку подій, за якого керівництво ДФС може іґнорувати результати конкурсу і призначати у львівське управління особу збоку. Ще одним арґументом проти є й те, що пані Столярик все життя працювала у фінансовому секторі державної служби на Тернопільщині та Івано-Франківщині, а громадськість наполягає, щоби податківців Львівщини очолила особа без шлейфу в системі.

 

Заступник керівника ГО «Народна Самооборона» Юрій Мартинюк каже, що йдеться про принципові речі: прозорість у кадрових питаннях та дієвість контролю від громади. «Якщо ДФС оголосила конкурс і він відбувся, то наступним кроком мало би стати призначення однієї з обраних кандидатур. Якщо ці кандидатури з якихось причин не пасують Києву, то ми хотіли б отримати арґументовану відповідь, а відтак й оголошення нового конкурсу», — каже він.

 

Логічне завершення конкурсу у Львові є питанням честі для громадських активістів, які вже кілька місяців контролюють цей процес. Очевидно, що шини під податковою, які збираються завозити з вівторка, та заяви про блокування роботи місцевої ДФС — радше елементи психологічної війни. Між рядками читається, що активісти хочуть уникнути різких кроків, але водночас вони дають зрозуміти, що без сумнівів та ремінісценцій втілять свої погрози у життя.

 

КОМЕНТАРІ

 

Голова Комітету підприємців Львівщини

Андрій ГРИНЧУК:

 

Громада виграє революції на вулицях і програє в кабінетах

 

«Звичайно, буде неправдою сказати, що у разі призначення керівника з-поза системи усе одразу зміниться. Але тут є одна базова річ, яка полягає у тому, що громадянське суспільство виграє на вулицях революцію за революцією, уже третю, але потім постійно програє боротьбу в кабінетах. Спочатку комсомольцям, потім своїм вишиватникам-корупціонерам, і зараз, після революції, знову триває ця боротьба у кабінетах. І ці призначення є одним із аспектів цієї боротьби.

 

Звичайно, що один керівник фіскальної служби навряд чи щось змінить. Але якщо на відкритих конкурсах людей з-поза системи буде обрано на посади керівників більшості підрозділів ДФС, очевидно, що ці люди зможуть ставити питання по-іншому. Їм буде важче спустити з Києва плани, які викручуванням рук бізнесу будуть доводитися до виконання. Саме за це ми боремося.

 

Окрім того, ми боремося за чіткі й зрозумілі правила гри. Є демократичний процес, що був розпочатий згідно з правилами, — був конкурс, були кандидати, у встановленому порядку відібрали двох достойних і керівник мав би вибрати з-поміж них.

 

Насправді я не можу сказати, що згідно з чинним положенням, він мав би обирати з-поміж двох переможців. Тут є невідповідність норм чинного законодавства. Але ми вважаємо, що коли цей конкурс провели, то керівник ДФС мав би вибрати з-поміж двох претендентів, а йому, очевидно, потрібно мати на цій посаді в ключовому реґіоні Західної України людину, яка особисто завдячуватиме йому цією посадою, а не люди, які пройшли конкурс, коли цим керівником ще й не пахло. Очевидно, що вони будуть йому зобов'язані, бо він вибрав одного із двох, але це не буде так, як із «парашутистом», якого пробували представити в четвер.

 

Суто емоційно у мене склалося враження, що це «парашутист» з Києва, який повністю має завдячувати голові ДФС своєю посадою та виконувати всі його вказівки. Це людина, яка все своє професійне життя, як вона нам сказала, провела у фіскальних органах.

 

Але ж всі на загальному рівні визнають, що практика фіскальних органів була брутальною, що не в останню чергу через них, через податкову міліцію, прокурорських та міліцейських люди вийшли на Майдан. І зараз ми знову призначаємо керівником людину, яка все життя в цій системі працювала! Це не вкладається у найменше розуміння.  Не йде мова про призначення когось із цих двох осіб, але є принципи».

 

ГО «Народна Самооборона»

Юрій МАРТИНЮК:

 

Конструктивний діалог з Києвом вичерпався

 

«Позаминулого тижня ми зустрічалися з головою ЛОДА та спитали, чому не вирішується ця проблема. Синютка сказав, що керівник ДФС України запевнив його, що до наступної середи буде відповідне призначення. Минулого четверга ми зустрілися із паном Синюткою, і сьогодні вже розуміємо, що керівник ДФС України ніякого кадрового рішення не ухвалив. Була спроба перевірити активність львівської громади, представивши нам пані, яка зараз керує ДФС в Івано-Франківській області. Звичайно, їм це не вдалося зробити — громада активно та чітко дала зрозуміти, що ми будемо всіляко опиратися таким незаконним та незрозумілим кадровим призначенням.

 

Проаналізувавши ситуацію, ми вирішили, що більше шляхів конструктивного діалогу з нашою владою, з Києвом і з усіма решта немає, відтак ми змусимо очільника ДФС України почути нас таким шляхом, що він побачить це по всіх центральних каналах України.

Якщо до кінця дня в четвер (11 червня) ми не отримаємо інформацію про прийняття необхідних для Львівщини кадрових рішень у фіскальній сфері, то з вечора четверга та у п'ятницю ми покажемо всій Україні, хто блокує діяльність податкової. На нашу думку, її блокує голова ДФС пан Насіров, коли зволікає із призначенням керівника львівської податкової.

 

План дій ми будемо уточнювати протягом тижня, але я думаю, що якщо львівська громада була локомотивом для всіх тих громадських ініціатив, які стали поштовхом до Революції гідності і радикальних кадрових змін на місцях, то ми будемо спроможні зробити це настільки якісно, що прем'єр і президент зрозуміють, що так чинити зі своїм народом не можна. Наша пильність не пропала, попри те що минув уже рік від Революції гідності. Для нас Революція гідності триває».

 

09.06.2015