Могло бути інше

Порядок тижня

 

Краще про такі події починати говорити мовою інформаційних аґенцій. Наприклад, так: «Третього червня поблизу села Мар'їнка Донецької області бойовики почали масований обстріл позицій українських військ, а потім перейшли в наступ. Того дня в результаті боїв загинули 5 українських бійців (з них під Мар'їнкою — 4), 39 були поранені. Під час бою під Мар'їнкою знищені 80 бойовиків, понад 100 отримали поранення. Також знищено 10 одиниць бронетехніки противника».

 

Потім стало відомо і без ІА, що на Мар’їнку перли кваліфіковані російські вояки, яких наші вже навчені вояки переконливо просили дотримуватися Мінських угод. Навчили дуже кваліфіковано, і тепер вже можна говорити цілком обґрунтовано, що армія в Україні є і свої функції вміє виконувати. Кількість насправді загиблих під Мар'їнкою терористів з'ясують там, де нас поки що нема.

 

Зараз це виглядає трохи по-іншому

 

Виступи тижня

 

Президентові Петрові Порошенку пасувало зробити звіт про свою роботу за рік, і він з цим впорався не найгірше. Перше півтори години говорив до народних депутатів. Було багато пафосу, але не даремно. Потім Петро Олексійович спілкувався з журналістами, де була фамільярність, але не більше того.

 

З останніх прилюдних заяв Порошенка виявилося, що він вже не олігарх, а з тими самими олігархами буде боротися. Крім того, стало зрозуміло, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зі своєї посади не піде принаймні до осені. Всі слова президента можна було вкласти в 15 хвилин, але, як каже Мирон Маркевич (тренер футбольного клубу «Дніпро», що дуже гарно виступив у Єврокубку), «ну то таке».

 

Це фото зараз для Порошенка неактуальне

 

Проблемні тижня

 

Крім улюбленої народними обранцями штовханини, в парламенті відбулися речі, які мали статися давно. ВР проголосувала за зняття депутатської недоторканності з позафракційних народних депутатів Сергія Клюєва та Сергія Мельничука. Одного звинувачують у тому, що крав на посаді (то називається — корупція), другого — що вдався до бандитизму. Торкатися тепер обох Сергіїв можна, але за ґрати їх ще не посадять, бо у парламентарів спрацював інстинкт самозбереження і вони вирішили правоохоронцям трохи ускладнити життя. Тепер Генеральна прокуратура має вигадати, що робити з громадянами України, які ніби й нашкодили їй, а ніби і є, як ягнята пухнасті. ГПУ вже запрошувала на бесіду Клюєва, якому інкримінує низку злочинів, зокрема заволодіння у шахрайський спосіб фінансовими коштами, а також майном підприємств і приватних осіб. Клюєв на бесіду не прийшов, а хотів побувати в Борисполі, звідки мав полетіти до Відня. Клюєва не пустили.

 

Історія з доторканними народними депутатами обіцяє бути довгою

 

Провокації тижня

 

Поінформовані джерела кажуть, що до першої бійки були готові тільки її організатори, а другу «вигрівали» довго і нудно в засобах масової інформації і соціальних мережах. Вийшло однаково ефектно для людей з хворою психікою. Перше після матчу Суперкубка України, де «Динамо» таки побороло «Шахтар», на поле вибігли сотні вболівальників. Витоптали гарний газон і зламали не менш гарні ворота. Виглядало це негарно, але через дуже небагато часу ще негарніше виглядав захід, який відбули в Києві прихильники одностатевого кохання, а ті, хто такої прихильності не мають, хотіли цьому завадити.

 

Внаслідок першого інциденту затримано надто активних бешкетників. З нетрадиційними уподобаннями вийшло гірше, бо до лікарні потрапили цілком традиційні міліціянти.

 

Це результат першого здвигу, а наслідки другого краще не показувати

 

 

08.06.2015